het grote boekexperiment

Als je echt iets wilt, kun je bergen verzetten

LucVosDe race tegen de kilo’s

Parijs. Place de la Défense. Augustus 2008. Een broodjesbar. Honger. Grote honger. En toch ook niet. Goesting. Lust. Zin om te eten.

Kiezen voor iets gezonds of iets lekker vettigs? Mijn hoofd roept: gezond. Mijn keuze wordt: iets lekker vettigs.

De keuze van de laatste jaren. Met als gevolg: de kilo’s blijven komen. De weegschaal slaat door. Gram per gram. Kilo per kilo. Tot de teller richting negentig kilo gaat. Te veel. Niet?

Ga ik daar iets aan doen? Uiteraard. Zoals al die grote plannen zo vaak voordien. De kilo’s overwinnen. Lopen, minder eten. Aan goede voornemens geen gebrek.

Aan resultaat wel. Spijtig genoeg.

Tot die dag, eind augustus in de City of Blinding Lights. De ommekeer. Nu is het genoeg. Basta!

Ik begin. Echt deze keer. Lopen. Moeizaam. De eerste vijfhonderd meter lijken onoverkomelijk. Maar ik geef niet op. Vier kilometer moet kunnen. Al moet ik stappen, het zal lukken.

En het lukt. Met veel moeite, maar het lukt. Steeds beter. De snelheid wordt hoger. De frequentie stijgt. Tot het leuk wordt. Een noodzaak. Een afkicken van de stress van elke dag. Een opbouwen van een weerstand.

En het eten? Dat gaat de andere richting uit. Minder. Gezonder. Lichter.

Veel minder. Van ergens boven 3000 calorieën per dag naar met moeite nog 1500.

Genoeg? Vaak niet. Dat heb ik gevoeld.

De vier tot vijf maanden die volgen op die dag in Parijs zijn zwaar. Fysiek zwaar. Veel beweging, veel verbruiken, weinig eten. Een dagelijkse uitdaging voor mijn karakter.

Maar het loont. De kilo’s vliegen eraf. Een hele per week. Tot de weegschaal twintig kilo minder aangeeft.

Mijn omgeving begint het te merken. Sommigen kijken bezorgd. Je bent toch niet ziek? Is er iets?

Neen, er is niets. Integendeel. Ik voel me goed. Beter dan ooit. Fitter, helderder in mijn hoofd. Fysiek parater. Krachtiger en zekerder dan ik me in tijden gevoeld heb.

Het lopen wordt een verslaving. Een noodzaak om mijn hoge levenstempo vol te houden. Een zware job, een stressvol bijberoep, boeken schrijven, sporten en een gezin.

Onmogelijk vol te houden als je slecht in je vel zit. Wel met de fysiek die ik in januari verworven heb. Een schim van mijzelf, misschien. Maar niet in slechte zin.

Ik heb al veel beslissingen genomen in mijn leven. Goede en slechte. Ik heb al veel dingen gedaan die mijn leven op een of andere manier veranderd hebben. Maar deze klik in mijn hoofd, op de Place de la Défense, die geschreeuwde boodschap: ‘Nu is het genoeg!’, heeft de grootste positieve invloed op de rest van mijn leven gehad tot nu toe.

Ik voel me beter in mijn vel dan ooit tevoren. Ik kan uitdagingen en stresssituaties aan die ik zonder die metamorfose niet aangekund zou hebben. Ik heb een weerstand opgebouwd die ik nodig heb om de dingen te doen die ik wil doen.

En, ik hou het vol. Mijn leven is veranderd. Mijn eetgewoontes zijn veranderd. Mijn verslaving aan het lopen is gebleven. Zal nooit meer weggaan.

Mens sana in corpore sano, wisten de oude Romeinen al. Een waarheid als een koe. Ik voelde mij niet meer goed in mijn vel. Dat merkte je. Nu wel, en dat merk je ook!

Heeft alleen het gewichtsverlies hiermee te maken? Neen, eigenlijk niet. Waar het om gaat, is dat ik weet dat ik kan zeggen: dit is wat ik wil. Ik doe het, het lukt. Ik weet wat ik kan. Het lijkt een cliché, maar het is een feit dat als je iets echt wilt, je bergen kunt verzetten. De wetenschap dat je dat kunt, geeft je eindeloze energie.

Is daarmee alles in mijn leven makkelijk geworden? Zeker niet. Maar ik kan het wel veel beter aan. En dat is wat telt.

Luc Vos (1968) is getrouwd en vader van één zoon. Daarnaast is hij ook manager, auteur en loper en heeft hij één groot voornemen: zoveel mogelijk van de wereld zien en zoveel mogelijk van het leven genieten. http://www.lucvos.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: