het grote boekexperiment

Afstand nemen geeft een correcter perspectief

NicoSmeetsBerg in zicht, berg inzicht

Al lange tijd te druk. Geen tijd om een jaarlijkse, verre reis voor te bereiden. Dus kies ik maar iets dicht en wat zonder voorbereiding kan, denk ik toch.
Avontuurlijk moest het wel zijn, uitdaging nodig. Een berg. Europa’s hoogste: de Mont Blanc.
Om die titel van Europa’s hoogste kan nog geduelleerd worden met Ararat en Elbroes. Om een discussie te vermijden, spreek ik over de hoogste van historisch Europa.
Waar geen discussie over bestaat, is dat de Mont Blanc een lieflijke naam heeft: de Witte Berg klinkt zacht. Anders dan Matterhorn of Wildspitze. Daar ben je een gewaarschuwd man. Niet bij ‘Mont Blanc’. Zijn naam proeft als een heerlijke Franse wijn, een grand cru classé. Dat is hij ook, onderschat hem niet. Hij verbergt geheimen en geeft zijn rijke smaken maar mondjesmaat prijs, een divers palet dat steeds verrast.

Op weg naar die witte berg. Ik heb er lang naar uitgekeken, gehunkerd naar frisse, nieuwe lucht. Maar niet alles is zoals je verwacht. Het weer is er niet. Of toch niet zoals het moet. Het weer is verweerd en grijs, omgeven door kil koud klamme mist. Het is er en toch ook niet. Het belemmert het zicht, jouw zicht.
Je wordt gedwongen om andere zintuigen te gebruiken dan enkel je ogen om verder je pad te zoeken. Je moet leren te vertrouwen op je oren, je handen, je reuk.
Het leerde me al vlug: zo lieflijk is die witte berg niet. Dat diende ik reeds te weten, een maand eerder, elf doden op diezelfde klim.

Omdat het weer niet toelaat het avontuur te beleven zoals het bedoeld was, beslis ik om het programma aan te passen; niet erop maar erlangs. Ook het thuisfront is gerustgesteld, ik lees het in een sms: “Wees lief voor de berg, hij is wispelturig dit jaar.”

En dan na dagen wordt stilletjes aan zichtbaar wat onzichtbaar was. De mist klaart op en slechts de laatste sliertjes draperen zich rond deze majestueuze berg.
Daar is hij, Berg in zicht, in werkelijkheid nog zoveel uitdagender, grootser, mooier. Zon schittert over witte flanken, toppen raken de lucht.

Omdat ik nu verder van hem af ben, kan ik ook genieten van zoveel meer errond; velden overgoten met oneindig veel kleuren, geuren. Het geeft me ook de kans om andere landen en horizonten te beleven. De Italiaanse kant van de Monte Bianco is nog mooier, het eten nog lekkerder, het gras zachter.
Zo komt ook het inzicht, het Berg Inzicht; de Mont Blanc heeft meer van zichzelf prijsgegeven door niet toe te laten dat ik de top bereik.
Hij heeft me gedwongen om andere wegen in te slaan en zo kwam ook bij mij het besef, het inzicht: de berg heeft me vast, letterlijk en figuurlijk, en ook ik zit vast in een mistig koud kilklamme job.

De berg leerde me dat de mist zou blijven en pas zou optrekken en plaats maken voor nieuw, als ik bereid was nieuwe paden te kiezen. Dat ik dan prachtige dingen en mensen kan leren kennen en dat ik zo ook een beter en juister beeld zou krijgen van de berg zelf.
Afstand nemen geeft vaak correcter perspectief.
Ik leerde dat, als ik mezelf en de waarden die voor mij belangrijk zijn, wilde terugvinden, ik verplicht zou zijn om het plan aan te passen en andere wegen te kiezen.

Dat heb ik gedaan. Het is het Begin van een Nieuwe Wereld die ik nog niet ken.
De nieuwe wereld boeit.
Ook al weet ik vandaag niet wat me na de volgende helling wacht, ik ben blij dat de mist er was, precies om de mist te doen opklaren. De zuurstof, het licht, de zon zijn terug. De andere kant voelt en is zoveel beter, mezelf teruggevonden.
De berg in zicht bracht bergen inzicht.

Niko Smeets (1968) is gehuwd en papa van drie kids die langzaam maar zeker openbloeien tot mooie mensen. Professioneel is hij CFO in een Belgische vestiging van een Japans bedrijf en in zijn vrije tijd houdt hij van het ontdekken van andere continenten, culturen en mensen en het beleven van sport en natuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: