het grote boekexperiment

Geloof dat je het kunt en hou vol tot het einde

Levenslessen van Duffy Moon

Vroeger kwam op zondag de hele familie samen in mijn ouderlijk huis in Aarschot. Mijn vader was de jongste van zeven kinderen en mijn grootmoeder leefde met ons samen. Elk weekend kwamen haar kinderen en kleinkinderen op bezoek en maakten we er een gezellige boel van.
Ik trok het vaakst op met mijn neef Hans. Hij is zeven jaar ouder dan ik en we deden samen veel aan sport. De pingpongtafel in de garage was vaak het middelpunt van de zondagse bijeenkomst en er werden heuse tornooitjes gehouden. Dat ging dan gepaard met een heleboel aanmoedigingen en lawaai van de verschillende supporters.
In het tafeltennis klopte Hans meestal zowat iedereen. Eén enkele keer liep het echter anders, of toch een beetje…

Ik had die zaterdag een kortfilm gezien die The Amazing Cosmic Experience of Duffy Moon heet. Het verhaal van deze film speelt zich af in 1976. Duffy is een tengere, kleine jongen die veel geplaagd wordt. Zijn ouders zijn gestorven en hij leeft bij zijn oom en tante. Hij is net afgestudeerd aan de lagere school, is lid van de Amerikaanse plantenvereniging en heeft een kraai genaamd Joe die hij heeft getraind als huisdier. Hij is bevriend met Peter, een stevige knaap die het vaak voor hem opneemt en hem beschermt.
Duffy heeft een boek gekocht: Cosmic Awareness: How to Turn your Body into a Dynamic Machine, geschreven door een Doctor Flamel. Daarin staat uitgelegd hoe je kracht uit je innerlijke kunt halen en hoe je ‘groot’ moet denken. Je moet alle negatieve gedachten verbannen en je voorstellen wat je wilt dat er gebeurt. Een van de suggesties in het boek is dat je bij een tegenslag of uitdaging in een robotachtige stem moet herhalen:
“Ik heb totale controle. Ik kan eender wat laten gebeuren.”
“Ik heb totale controle. Ik kan eender wat laten gebeuren.”
“Ik ben een compleet nieuwe persoon.”
Een stem antwoordde dan: “Je kunt het, Duffy Moon, je kunt het!” 

Duffy en Peter komen voorbij een huis waar een oud vrouwtje in haar tuin zware stenen probeert op te stapelen om een hek te maken. De jongen concentreert zich met behulp van de robotstem en slaagt erin de stenen op te stapelen. Daardoor besluit hij om in de buurt tegen betaling allerlei klusjes op te knappen. Dit is niet naar de zin van Boots McAfee en zijn bende, die tot dan alle klusjes opknapten. Duffy en Peter gaan babysitten, onderzoeken vreemde geluiden op zolder en leggen een complete tuin aan. De bende van Boots heeft er genoeg van en valt Duffy aan. Die is wanhopig, omdat zijn cosmic awareness hem niet tegen de aanval heeft beschermd. Hij denk dat hij zijn gave kwijt is en gaat samen met Peter naar de stad om Dr. Flamel te ontmoeten. Die blijkt een charlatan te zijn, iets wat Peter doorheeft, maar Duffy niet. Flamel verkoopt Duffy een amulet die hem in staat moet stellen zijn Cosmic Awareness terug te vinden.
Thuis in Peters keuken gaat Joe de kraai echter met de amulet aan de haal. In een poging om hem terug te krijgen, stoot Duffy een kokende vloeistof over Joe. Maar de kraai komt er bovenop en Duffy begrijpt dat hij zijn kracht niet uit een boek of amulet, maar uit zichzelf haalt!

Bij de volgende tafeltennismatch hield ik mezelf voor dat ik van Hans kon winnen. En wonder boven wonder lukte dat ook nog… ei zo na. Ik hield me net als Duffy voor dat ik me niet zou laten doen, dat ik het kon, dat het me zou lukken. En effectief: de hele match stond ik voor. Tot ik op het einde de overtuiging verloor dat ik effectief kon winnen. Zo verloor ik uiteindelijk nipt.

Toch heb ik er op jonge leeftijd twee belangrijke levenslessen uit geleerd: ‘Geloof in jezelf en in je kunnen’ en, niet minder belangrijk: ‘Hou vol tot het einde!’.

Dimitri Van Kets (1968) is ingenieur, gehuwd en vader van Brendan en Kate-Lynn. Na zeventien jaar in loondienst te zijn geweest, richtte hij in 2009 zijn firma Xenus op, waarin hij naast management consultancy ook zijn passie voor high-end audio en video met iedereen deelt. xenus@telenet.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: