het grote boekexperiment

Geniet van de kleine dingen en van de mensen van wie je houdt

JochenCallensVreugde en verdriet

2009. Al weken liepen mijn vrouw en ik gelukzalig rond. Onze gynaecoloog had ons schitterend nieuws gebracht. We kregen te horen dat we in blijde verwachting waren. Vreugde, euforie!

Kerstavond 2009. Naar jarenlange traditie brachten we kerstavond door bij mijn schoonfamilie. Het werd een avond om niet meer te vergeten. Zalig waren de reacties vol liefde en geluk. De champagne vloeide rijkelijk. Iedereen was uitermate verrast en dolgelukkig. We konden de wereld aan.

Kerstdag 2009. Samen met mijn oom en tante vierden we kerstdag bij mijn ouders thuis. We waren van plan een feestje te bouwen. Spanning en ongeduld. Wanneer zou het ideale moment volgen om ons ‘groot nieuws’ te vertellen? De ontnuchtering volgde echter snel. De dokters hadden bloedkanker vastgesteld uitgerekend bij mijn tante, die al zoveel tegenslagen had meegemaakt in haar leven. Ze bewees hoe sterk ze was door ons gerust te stellen en vertelde het alsof het niets inhield. Enkele onderzoeken, enkele bestralingen, het kon veel erger toch? Onze wereld stond stil.
We hielden ons geheim nog voor ons, en toen nonkel en tante huiswaarts keerden, vertelden we ons nieuws aan mijn ouders. Vreugde en verdriet, zo dicht bij elkaar. Het werd een ingetogen glaasje champagne, blij voor het nieuwe leven op komst, maar ook angstig voor de onbekende en zware strijd van mijn moedige tante!

De maanden verstreken, het buikje van mijn vrouw werd groter en groter. Toen ik mijn hand op haar buik legde, voelde ik leven. Het moment van geboorte naderde. Alles verliep vlot en we genoten van wat was en komen zou. De maanden verstreken echter ook in het ziekenhuis, waar mijn tante lag. Het was een schok, telkens als we met een immuun pak en mondmasker haar kamer binnenkwamen. Het typeerde die mooie vrouw om altijd eerst naar de toestand van mijn vrouw te vragen. Zo was ze, mijn tante, altijd bekommerd en geïnteresseerd in anderen. We zagen haar pijn, maar toch bleef ze altijd positief en deed ze zich sterk voor naar diegenen die ze liefhad.

De negen maanden waren verstreken. Ons bloedmooie zoontje Mathisse kwam ter wereld. Zo klein, zo onschuldig, zo lief. Een overweldigend geluk maakte zich van ons meester. Is er iets mooiers op de wereld, dan dit kleine wezentje dat je hart verwarmt?

Toen we terug thuis waren, na een weekje materniteit, belde tante dat de dokters haar toelating gaven om Mathisse te bezoeken. Vreugde! Een uurtje later opnieuw telefoon, tante had rood licht gekregen van diezelfde dokters. Complicaties. Verdriet!

Enkele dagen later was het toch zover. Een fiere oom en sterke tante voor de deur. Ze nam ons zoontje in de armen. Ik voelde de warmte stralen door mijn lichaam. Haar ogen fonkelden van geluk. Onze Mathisse keek haar onwetend aan. Een perfect moment.

Niet veel later kreeg ik een telefoontje van mijn mama. Tante was gestorven. Mijn wereld stortte in. Immense innerlijke pijn en een gevoel van leegte overmanden me. De enige troost die ik had, was de wetenschap dat Mathisse haar een laatste vorm van opperste geluk had gegeven. Alweer dat diepe verdriet!

Die dag besefte ik dat we moeten genieten van kleine dingen, van elkaar, van de mensen van wie we houden en die van ons houden. Maar tegelijkertijd moet ik toegeven, terwijl ik dit typ, dat de dagelijkse beslommeringen me dat besef dikwijls doen vergeten. Bedankt om me dit inzicht opnieuw te laten ervaren!

Jochen Callens (1979) brengt dagelijks de ultieme leeservaring over de goede dingen des levens op zijn website http://www.inforluxe.be. Hij is gehuwd met Annelore en samen hebben ze twee schatten van kinderen, Mathisse en Nona.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: