het grote boekexperiment

Als jij verandert, verandert je omgeving

SonjaDeGreefAlles is verbonden

Ik ben gepassioneerd bezig met psycho-energetica, een leer over hoe energie, in en buiten ons, een invloed heeft op onze binnen- en buitenwereld. Hierbij kunnen verbanden worden gelegd die niets aan het toeval overlaten: als jij verandert, verandert jouw omgeving en omgekeerd. Je moet maar eens proberen om glimlachend over de straat te lopen en kijken hoe de omgeving hierop reageert.
Een invloed, subtiel en onzichtbaar en toch zo krachtig en levensnoodzakelijk.

Toen ik energie wilde begrijpen, zocht ik vooral kennis vanuit de wetenschap. Alle materie bestaat voor het grootste gedeelte uit lege ruimte. Maar helemaal leeg zijn we niet, want onder bepaalde omstandigheden gedraagt deze lege ruimte zich als golven van energie. Dit principe geldt ook voor ons, mensen, want ook wij zijn materie.

Terwijl je dit leest, kun je een vaste vorm van energie gemakkelijk waarnemen: je medemens, de tafel, je laptop, de bomen buiten. Maar wat met de leegte er tussenin? Daar zit veel meer dan wij met onze ogen kunnen waarnemen. Neem nu bijvoorbeeld radio- of tv-golven. De lucht is als het ware drager van golven van informatie. Als we ons subtiel op deze golven afstemmen, krijgen we een duidelijk signaal door, een beeld of een klank.

Op een gegeven moment stootte ik op een theorie die aantoont dat de intentie van de waarnemer een invloed kan hebben op het resultaat. Dat was voor mij een overweldigend aha-moment. Als onze intenties invloed kunnen hebben op de materie, dan kunnen wij onszelf en de wereld veranderen! We moeten alleen de truc te pakken krijgen.

Na jaren van onderzoek, in de eerste plaats bij mezelf, heb ik de sleutel gevonden. Het heet bewustwording. Alles begon met een simpele vraag: wie ben ik? Je moet maar eens proberen om daar een antwoord op te geven. Ik ben Sonja. Ik ben vrouw. Ik ben moeder. Ik ben dochter. Dat antwoordde ik vóór ik met energeticaleer bezig was. Vandaag hoor je mij misschien zeggen: ik ben een speeltuin voor energie die in en buiten mij speelt en samen met de energieën van anderen spelen wij soms verstoppertje tussen de sterren of herinneren wij elkaar aan oude en nieuwe tijden.

Omdat ik toch nog veel nood had aan bewijzen, ben ik gaan experimenteren. Ik stem me regelmatig af op iemand die ik graag heb en stuur een verlangen uit naar contact. Het is als het ware een beweging van voelsprieten uitsturen, een beetje vergelijkbaar met draaien aan je radioknop om je af te stemmen op je lievelingskanaal. Meestal komt er een telefoontje, een mailtje of simpelweg een gedachte die ik opvang binnen een tijdspanne van een paar seconden tot een paar dagen. Voor mij is dit al lang geen toeval meer.

Het kan zelfs nog straffer. Als ik een diepe wens heb direct vanuit het hart,  bijvoorbeeld een concert van George Michael meepikken terwijl alle tickets uitverkocht zijn, dan helpen de wetten van de synchroniciteit om daar toch te geraken. Met andere woorden: iets valt me toe zonder dat het toeval is. Prompt blijkt dat een vriendin van mij niet kan gaan en ze vraagt of ik haar tickets wil overkopen. Wie moet ik daarvoor bedanken? God? Ach neen, ik bedank de leegte, de stilte, de dragers waarin alles en iedereen vervat zit. Ook jij nu op dit moment.

Ik ben ondertussen zeer nederig en minder veroordelend geworden als het gaat om spiritualiteit. Dat alles één is en met elkaar verbonden is, kan wel degelijk feitelijk onderbouwd worden. Alles bestaat uit energetische golven en die trillen allemaal op een soort universele toon.

Vanuit de wetenschap opent zich zelfs een luik waarin tijd en ruimte misschien niet bestaan. Zo zouden verleden, heden en toekomst ook misschien één kunnen zijn. Je hebt in het heden bijvoorbeeld overduidelijk de mogelijkheid om het verleden te corrigeren. Het kan al met één simpele intentie in de vorm van een woord: “Sorry.”
Met de doden praten lijkt dan ook vrij plausibel: jouw energie maakt contact met een energie wat verderop door de transistor daarop af te stemmen: “Hallo, is daar iemand?” Wellicht kunnen we ook het taboe van de reïncarnatie doorbreken. Wat als jouw eigen unieke energie blijft voortbestaan, ook nadat je je lichaamsenveloppe hier op je stervensbed hebt achtergelaten, om zich dan terug in de materie of lichaam te nestelen? Volgens de kwantumfysica kan het misschien allemaal.

Ik heb ontdekt dat ik enorm geconditioneerd ben geweest vanuit mijn opvoeding en educatie en ik heb met eigen ogen gezien hoe mensen in Azië verantwoordelijkheid opnamen, omdat ze wisten dat ze zouden reïncarneren met het karma van hun vorige leven. Het laat me achter met de intrigerende vraag: hoe zou onze wereld eruitzien als mensen zeker zouden weten dat ze terugkomen met een soort bagage vanuit hun verleden…? Verantwoordelijkheid opnemen voor jezelf en voor jouw omgeving, leven in verbinding alsof alles één is, lijkt dan een evidentie waaraan niemand nog twijfelt.

Sonja De Greef (1970) is gepassioneerd door de mens, de natuur en de symbiose van het leven. Bewust wonen, werken, leven, liefhebben… hoe doen we dat? Haar huis en hart staan altijd open voor medereizigers op dit zelfde pad. sonja.de.greef@telenet.be

4 Responses to “Als jij verandert, verandert je omgeving”

 1. Eddy Vanden Heuvel

  Interessante tekst, al moet ik hem wellicht nog een tweede en misschien zelfs derde keer lezen… ik ga in ieder geval de fantastische term “aha-moment” morgen in mijn pleidooi gebruiken voor de rechtbank…

  Beantwoorden
 2. collaer

  ik ben een leek in die materie dus zeker geen medereiziger op dat pad, maar weet wel dat je huis en hart altijd open staan sonja. ik bewonder je inzet en niet aflatend enthousiasme om de geheimen vd mens te begrijpen en vertaalbaar te maken voor zielen als ik.

  Beantwoorden
  • Sonja

   Bedankt voor je reactie. We hebben samen al een mooie weg achter de rug, dus zeker welkom medereiziger!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: