het grote boekexperiment

De weg is de bestemming

StevenVanMolLeiderschap vanuit kwetsbaarheid

We spreken 1997, de trainingswereld was in volle expansie, trainers werden gevraagd. Al snel had ik dankzij mijn toenmalige chef een aantal trainingen onder de knie die me toelieten mijn agenda ‘te vullen’ en verder te groeien als trainer, coach en consultant. Een niet doorgegaan partnership duwde me uiteindelijk richting eigen bedrijf, SBS, waar mijn broer me enkele maanden later vergezelde.

We leerden wat het was om lege en volle agenda’s te hebben, klanten te maken en te verliezen. We groeiden langzaam van een vijfmansbedrijfje naar een leuk clubje van een tiental medewerkers. Door 9/11 en de daarop volgende crisis waren we verplicht onze activiteiten bij te sturen. Rekrutering stuikte ineen, training verkocht nog moeilijk, consultancy lag plat. We waren verplicht een andere koers te varen. Dat werd outplacement.

Binnen outplacement hadden we een first mover advantage en we groeiden als kool. Al snel kwam er een tewerkstellingsproject bij. We groeiden naar een HR-service-bedrijf van om en bij de tachtig man. De oorspronkelijke tegenslag bleek ons geluk te zijn. We werkten en deden alles samen, volgden samen training, ontwikkelden samen projecten.
In 2010 haalden we een megaproject rond tewerkstelling binnen. We verdubbelden. Van een erg gezellig, familiaal bedrijf groeiden we op één jaar tijd naar een middelgroot bedrijf van 165 medewerkers en 37 locaties. Ik was op slag geen trainer-coach meer, maar een van de twee managing partners, die van hot naar her koersten om het bedrijf bijeen te houden. Gelukkig had ik altijd mijn broer, die de rust zelve bleef.

We zagen ons bedrijf veranderen. Er waren medewerkers waarvan ik zelf de naam niet kende. De afstand tussen ons en onze mensen werd groter. Er groeiden subculturen en kliekjes. Alles waar ik als trainer steeds tegen had gevochten, speelde zich af binnen mijn eigen bedrijf. Ik voelde me machteloos en hoe harder ik ertegen vocht, hoe minder goed het ging. Ik voelde me gebuisd als leider en werd overmand door twijfels. Het was duidelijk dat het alleen niet zou lukken. Ik moest vertrouwen op het team. Loslaten. Niet zelf op alles het antwoord willen vinden.

Een eerste stap was mezelf terugvinden. Een coach hielp me opnieuw dichter bij mezelf te komen. Ik nam afstand van verschillende managementverantwoordelijkheden, die te ver van mijn kern lagen. Vandaag ben ik terug bezig met klantencontacten, ontwikkeling, innoveren en creëren. En word ik bijgestaan in bepaalde managementrollen door betere managers dan mezelf.
Een volgende cruciale stap was een hecht leiderschapsteam smeden, dat vanuit kwetsbaarheid met elkaar in vertrouwen gaat. Dit is een voortdurende, energetiserende oefening. De derde stap is nu bezig en laat al onze medewerkers toe binnen zelfsturende teams te werken, volgens de principes van Lencioni. Dit laat toe voortdurend in dialoog te gaan met je collega’s en leidinggevenden, in de volledige organisatie. Dit maakt dat mensen zowel leidinggevend als leidingnemend worden. Het creëert een enorm enthousiasme, maar tevens veel kritische en lastige vragen.

En voor mezelf? Leiderschap vanuit kwetsbaarheid doet iets gelijkaardigs als vaderschap: het is lastig, maar je beleeft fantastische momenten en je groeit ontzettend als mens.
En je beseft één ding: de weg is écht de bestemming. Zowel voor jezelf als voor je organisatie. We zijn er nog niet, maar we komen er wel.

Steven Van Mol (1970) is geboren in ‘Oiljst’ en getrouwd met en nog vaak verliefd op dezelfde Limburgse schone, Annick. Hij heeft een duobaan: managing partner van SBS en papa. Hij heeft samen met zijn vrouw twee fantastische kindjes met Italiaanse namen: Massimo en Chiara, de best denkbare coaches. steven@skillbuilders.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: