het grote boekexperiment

Doe elke dag, elk uur, elke minuut wat jij graag doet

KatrienRobeynsJe eigen goesting

Met mijn 23 prille levensjaren ben ik misschien wel de jongste auteur van dit boek. Toch heb ik al een behoorlijk bewogen leven(tje) achter de rug: scheiding van mijn ouders, diagnose van vitiligo (pigmentverlies op de huid) op mijn twaalfde, pesterijen op school, drie grootouders verloren, een tante en oom die kanker overwonnen hebben, mijn schoonmoeder die een (gelukkig goedaardige) hersentumor heeft gehad… Al die belevenissen hebben mij gevormd tot wie ik vandaag ben. En ze hebben mij veel doen nadenken over het leven, over mijn leven.

Het inzicht dat ik graag met jullie wil delen, is het volgende: het is mijn leven en ik moet doen wat ik (graag) wil doen. En dus niet wat anderen willen of wat anderen willen dat ik doe. Daarmee wil ik zeker geen pleidooi houden voor egoïsme, integendeel. Maar het gaat hier over opkomen voor jezelf, je eigen wil (h)erkennen in plaats van jezelf altijd maar weg te cijferen voor anderen.

Zoals dat wel vaker in de wetenschap gaat, kwam dit inzicht niet tot mij op een of ander ‘aha’-moment. Maar het drong steeds dieper tot mij door tijdens vele mooie, maar vaak ook minder mooie momenten in mijn leven. Ik heb in de eerste plaats mijn liefste moeder te danken voor deze levensles. Zoals mijn grootouders, twee mensen die zich hun hele leven hebben ingezet voor hun familie en het dorp waarin ze woonden, is ook zij een prachtmens die haar eigen wil steeds aan de kant zet voor anderen. Na de scheiding van mijn vader vond mijn moeder opnieuw liefde bij een man met wie ik niet overeenkwam. Ik zag, tot mijn grote ergernis, hoe mijn moeder haar eigen wil, haar eigen goesting, volledig aan de kant zette voor de zijne. Enkele jaren later gingen ze uiteen. Mijn moeder vertelde me dat ze spijt had van vele dingen die ze enkel en alleen maar gedaan had omdat hij het zo wou. Het startschot voor mijn inzicht was gegeven: this is not the way to go!

Met de jaren leerde ik mezelf beter kennen en merkte ik dat ook in mijn geval de appel niet ver van de boom valt. Ik heb diezelfde eigenschap, steeds maar doen wat iedereen wil en je eigen verlangen aan de kant schuiven. Vooral ten opzichte van mijn vader had ik de neiging om mezelf te verwaarlozen. Ik woon bij mijn moeder en zie hem dus maar af en toe. Telkens als hij me ergens mee naartoe vroeg, gaf ik toe, steeds weer. Het was sterker dan mezelf. Ik belandde zo vaak in situaties of op plaatsen waar ik helemaal niet wilde zijn…

Ondertussen, nu meer dan drie jaar geleden, werd mijn hart veroverd door mijn vriend Diederik. Het is mijn eerste serieuze relatie en ook hier stak die geërfde eigenschap de kop op. Gelukkig heeft hij mij, hoe onbewust dan ook, gedwongen mijn inzicht te eren. Hij heeft een grote hekel aan de uitspraak ‘het maakt mij niet uit’, wat een van mijn meest aangewende antwoorden was. Hij aanvaardt het simpelweg niet en dwingt me dan ook om steeds te zeggen wat ik echt wil, ook al gaat het over banale dingen, zoals wat er vanavond op tafel komt. Dankzij hem kom ik steeds vaker op voor mijn eigen mening, mijn eigen goesting, mijn eigen willetje.

Maar er is één gebeurtenis in mijn leven, die ervoor zorgde dat dit inzicht in mijn geheugen staat gegrift. Mijn grootouders (waar ik net nog over sprak) woonden in een prachtig huis met grote tuin en stallen waar ze een varken, konijnen en kippen hielden. Het varken en de konijnen waren er al enkele jaren niet meer, maar de kippen en de tuin vol lekkere, zelfgekweekte groenten verzorgde mijn opa met veel trots. Zeker toen mijn oma enkele jaren geleden stierf, werd dit voor hem een nóg meer geliefde bezigheid. Vorig jaar was echter ook zijn tijd gekomen, maar letterlijk tot zijn laatste levensadem deed hij wat hij graag deed: werken in zijn tuin. Hij is ook daar gestorven. Hij werd mijn grote voorbeeld. Het leven kan zo plots gedaan zijn. Doe daarom elke dag, elk uur, elke minuut, elke seconde als het maar even kan, wat jij graag doet!

Katrien Robeyns (1989) behaalde een diploma Toegepaste Taalkunde Frans-Italiaans en volgt nu een masteropleiding Organisatie & Management aan de Universiteit Antwerpen. Ze is al meer dan drie jaar gelukkig samen met haar vriend Diederik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: