het grote boekexperiment

Durven. Doen. Zonder te veel te denken

Spreekangst

Inzichten. Ze hebben is één ding, ze toepassen iets anders. Als geliefden ons te vroeg ontvallen, zeggen we dat we nu moeten leven en dat we belangrijke zaken niet mogen uitstellen tot later – omdat later misschien nooit komt. Toch blijven we vaak verkeerde keuzes maken in het spanningsveld tussen werk, vriendschap en liefde. Zelf voel ik niet dat één enkel inzicht ineens mijn leven heeft veranderd. Voortschrijdende inzichten heb ik wel opgedaan.

Vanaf een jaar of vijf begon ik te stotteren. Dat heeft jaren mijn leven beheerst en mij getekend. Spreekangst rijmt op faalangst en vermijdingsgedrag. Het knaagt aan het zelfvertrouwen en het maakt vlot contacten leggen moeilijker. Gelukkig ben ik op school bijna nooit gepest of geplaagd omwille van mijn stotteren. Ook mijn ouders, broers en zussen gingen daar steeds goed mee om.

Mijn stotteren heeft niet mijn hele leven bepaald. Ik was jaren journalist en als beursspecialist sprak ik voor grote zalen. Tot op vandaag ken ik wel spreekangst. Maar ik laat mij daar niet meer door tegenhouden. Finaal is doelen stellen en alles doen om die te bereiken belangrijker.
In zekere zin zie ik mezelf nu nog als stotteraar. Onterecht volgens velen. Maar zelf hoor en voel ik het elke keer weer, als ik minder vlot uit mijn woorden raak. Hoe ik mijn stotteren overwon, weet ik niet exact. Ik heb ademhalings- en ontspanningstechnieken geleerd, alsook positieve visualisatiemethodes en spreek- en uitspraaktechnieken. Maar uiteindelijk kwam het er vooral op aan een klik te maken in mijn hoofd.

“Hebben intelligente stotteraars het moeilijker om hun handicap te overwinnen?” Ik herinner me dat ik samen met een dokter (ook een stotteraar) die vraag stelde tijdens een weekend stottertherapie. De vraag leek ons terecht, omdat wij sneller zaken in vraag stelden en minder open stonden om een nieuwe techniek te proberen, als we niet eerst intellectueel van het nut ervan overtuigd konden worden. Het antwoord van de therapeute was raak: “Echt slimme mensen niet…”

Een enkele opdracht uit die therapie bleek ook zeer moeilijk. Wij die altijd alles deden om stotteren te voorkomen of te vermijden, moesten winkels binnenstappen en daar bewust beginnen te stotteren. Dat was heftig en confronterend.

Later in een andere therapie kreeg ik de vraag welke voordelen mijn stotteren mij opleverde. Ik kon die vraag toen niet beantwoorden en vond ze zelfs wat beledigend.

Ik deed er jaren over om inzicht te verwerven in de vorige drie punten en er lessen uit te trekken. Ik moest leren minder op mijn verstand af te gaan (dat steeds weer uitvluchten zocht) en meer gewoon durven doen en voelen. Ik ben bewust de confrontatie aangegaan met situaties waarin ik altijd begon te stotteren. Niet spreken weegt uiteindelijk zwaarder dan stotteren. Stap na stap leerde ik mezelf niet langer achter mijn stotteren te verstoppen. En mettertijd heb ik aan mezelf kunnen toegeven dat ik wel degelijk geregeld baat had bij mijn stotteren. Het is het perfecte excuus om te falen. Het is ook een uitmuntend middel om anderen voor taken en verantwoordelijkheden te laten opdraaien. En nog zoveel meer…

Nu laat ik me zo min mogelijk door mijn angsten verlammen. En ik ga verantwoordelijkheden aan. Door mijn daden te laten spreken, heb ik mijn stotteren grotendeels achter mij gelaten. Durven. Doen. Zonder te veel te denken. Dat is mijn inzicht, waaraan ik mezelf wel geregeld moet herinneren.

Michel Vanderlinden (1962) adviseert bedrijven. Hij is een specialist in corporate finance (fusies, overnames, kapitaaloperaties) en business (model) planning. Hij is geïnteresseerd in psychologie en houdt van humor, schaken, spannende boeken en films.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: