het grote boekexperiment

Een carrière én een groot gezin vallen perfect te combineren

AnneCornutVoor elk probleem een oplossing

Schrijf ik dit tekstje omdat ik vind dat de wereldbevolking nog niet groot genoeg is? Of omdat ik een overpraktiserend katholiek zou zijn? Of omdat ik aandelen heb in de pamperindustrie? Of omdat ik nog maar zou denken dat ik de waarheid in pacht heb? Niet dus, ik wil gewoon heel bescheiden met jullie mijn ervaring delen met de vraag (en nu even diep ademhalen): hoe combineer je heden ten dage als jonge, ambitieuze en actieve vrouw een groot gezin met een fulltime job, zonder het gevoel te krijgen dat je jezelf verliest?

“Hoe doe jij dat toch allemaal?” Die vraag krijg ik bijna dagelijks op mijn bord van mensen van allerlei slag. Want het moment dat mensen horen dat je een groot gezin en een carrière combineert, schieten onmiddellijk hun geconditioneerde grijze hersencellen in actie. En voor je het goed en wel beseft, bekogelen ze je met 101 tegenargumenten waarom het volgens hen onmogelijk moet zijn, of ten minste: waarom zij dat nooit zouden kunnen, zoveel kinderen… Hun auto is te klein, de ambitie te groot, ze hebben een kamer te weinig of wassen en plassen al te veel, ze willen de wereld nog zien of ze hebben tien restaurantbonnen liggen die ze nog moeten verzilveren en hun dag telt maar 24 uur.

Het goede nieuws is dat ik het levende bewijs ben dat het überhaupt toch mogelijk moet zijn. En voordat er een misverstand zou ontstaan, dat is zeker niet omdat ik zo uitzonderlijk ben of omdat mijn dag meer uren zou tellen. Absoluut niet, laat staan dat het een fluitje van een cent zou zijn. Maar wat mij enorm heeft geholpen, is de kunst om met een open vizier naar elk probleem te kijken en ervan uit te gaan dat elk probleem op te lossen valt. Alleen moet je daarvoor de platgetreden paden af en toe durven verlaten.

Zo herinner ik mij nog de stress die iedereen in onze plaats had, toen ik zwanger was van nummer vijf, omdat we in de auto wel zeven zitplaatsen hadden, maar geen koffer, dus hoe moest dat dan met de kinderwagen? En inderdaad, we zouden die kinderwagen absoluut niet meegekregen hebben in onze auto, laat staan een draagmand. Maar kijk, de oplossing was even slim als eenvoudig! We namen een draagdoek mee voor Fee, meer nog: Fee heeft zelfs nooit in een kinderwagen gezeten. En sommige oplossingen liggen nog meer voor de hand. Kruimels onder tafel van het ontbijt? Niemand die ze ziet, want iedereen is de hele dag weg en ’s avonds worden ze in één moeite door gezogen samen met de kruimels van het avondeten. Weer een voorbeeld van efficiënt timemanagement. En zo kan ik er nog tientallen geven. Het is op die momenten dat ik hard besef dat veel van die organisatorische problemen uit een soort van gewoonte of noem het vooroordelen in stand worden gehouden.

Het is ook op die momenten dat ik besef dat het een enorme gave is om een beetje creatief in het leven te staan. En als je dat allemaal overgiet met een beetje relativeringsvermogen, geef ik het je op een briefje dat je je leven niet zult verliezen, omdat je voor een groot gezin hebt gekozen. Meer nog, het is op het ogenblik dat je de ‘sociale druk van het perfecte gezinnetje’ kunt loslaten dat je dubbel zoveel ruimte bij krijgt op het einde van de rit om naast je kids en je werk ook jezelf nog te ontwikkelen. Om dan plots stoemelings te ontdekken dat je alle ballen in de lucht aan het houden bent en er nog van geniet ook.

En mochten er toch af en toe momenten zijn dat het allemaal fout loopt – en wees maar zeker dat dat voorkomt – dan hou ik mij sterk, probeer ik ermee te lachen en help ik mezelf met het zinnetje dat ‘de slechte dagen even snel vooruitgaan als de goede’!

Anne Cornut (1983) is een creatieve mama van vijf die dagelijks de uitdaging aangaat om werk en gezin te combineren. Met enig relativeringsvermogen doet ze hierover haar verhaal op haar blog http://www.mamavanvijf.blogspot.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: