het grote boekexperiment

Een vos verliest zijn haren, maar niet zijn streken

Supermarkt-scène

Een uitstap naar het warenhuis staat meestal niet op de lijst van boeiende bezigheden. Voor mij is het een andere beleving. Als fulltime werkende mama van drie ukjes, kozen ik en mijn man ervoor om het rollenpatroon te doorbreken. Ik zet de kindjes op de wereld en ga voor een carrière, terwijl hij de kinderen opvoedt en het huishouden runt.

Zo kan ik ook wel eens genieten om naar het warenhuis te gaan. Zelf zou ik er niet aan denken, maar gelukkig is mijn man geroutineerd en neemt hij de plooibak mee. Terwijl hij op automatische piloot met zijn winkelkar door de gangen vliegt, kuier ik rond. Aan het einde van de gang bots ik op mijn man, die me zegt dat onze plooibak van de kar is verdwenen. Ik vind dit not done! Kan men niet meer met een gerust hart de winkelkar uit het oog verliezen zonder dat je bezittingen worden afgenomen? Ik heb wel eens gehoord dat bonnetjes om leeggoed te recupereren worden ontvreemd, maar een plooibak wegnemen, dat vind ik er wat over.

Mijn man is rustig en zal niet snel zijn mening uiten aan derden. Ik ben extravert en als iets niet door de beugel kan, zal men het ook geweten hebben. Ik zeg hem dat ik dit op zijn minst aan de verantwoordelijke zal laten weten. De eerste persoon in blauwe overal spreek ik kordaat aan. Ik vraag haar of het de gewoonte is dat men schaamteloos met andermans plooibak gaat lopen. De dame zegt dat ze geen weet heeft dat dit eerder gebeurde en stelt de overbodige vraag hoe de bak eruitziet. Op dat moment kruisen er twee shoppers die plooibakken op hun kar hebben. Ze horen wat ik tegen de verantwoordelijke vertel. Als ik geïrriteerd ben, uit zich dat namelijk ook in een verhoogd stemvolume. Ik vind het een domme opmerking, daar ze die plooibakken zelf verkopen en ik geen weet heb van veel variaties op de uitvoering ervan.

Mijn verontwaardiging stijgt nog meer. Ik wijs ostentatief naar de bakken op de kruisende karren. Ik kan aan de blikken van de voorbijgangers afleiden dat ik echt niet hoef te insinueren dat zij deze bakken hebben ontvreemd.

Wat later kom ik mijn man opnieuw tegen, die doodleuk zegt dat hij zich van kar heeft vergist. Hij was aan de haal gegaan met iemand anders’ kar waar geen bak op stond. Ik krijg het schaamrood op de wangen. Ik was dit dus wel al gaan melden, met de nodige poeha, en heb hierbij een paar voorbijgangers een zeer ongemakkelijk gevoel gegeven. Mijn man heeft er plezier in. Ik daarentegen wil niet meer met hem gezien worden! We zullen apart de winkel uitgaan. Dat hij met zijn kar met plooibak zijn ding maar doet. Om de ware toedracht te gaan melden aan de verantwoordelijke, daar heb ik het lef niet voor.

Zowel privé als professioneel speelt het mij nog steeds parten dat ik snel ben, zowel in het redeneren en handelen, als in het trekken van conclusies, zonder dat ik de tijd neem om ruimer te kijken of dingen wel zo zijn zoals ik ze initieel zie. Ik ben ook een ENTP’er (volgens de typologie van Meyers-Briggs) en heb een ‘handleiding’ over wie ik ben, hoe ik reageer en wat mijn valkuilen zijn. Ik probeer hier dagelijks op te letten en voel dat ik hiervan de vruchten pluk. Zo kan ik de scherpe kanten van mijn persoonlijkheid wat afvlakken.

En toch, als puntje bij paaltje komt, betrap ik mij erop dat ik blijf wie ik ben. Een vos verliest zijn haren, maar niet zijn streken.

Maar ondertussen ben ik ook al wel zo ver geëvolueerd dat ik mij kan excuseren voor mijn flaters. 😉

Annelies Van den Berge (1976) is de trotse, creatieve mama van drie bengels. Ze is gefascineerd door mensen en dagelijks enthousiasmeert ze meerdere apotheekteams, zodat die vol werkvreugde de bedrijfsdoelen kunnen halen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: