het grote boekexperiment

Geen nieuw samengesteld gezin zonder respect voor en van de kinderen

Met dank aan de kids

We zijn een gelukkig nieuw samengesteld gezin… dankzij de kinderen. Niet dat we elkaar gevonden hebben dankzij de kinderen, al denk ik dat er zo ook wel voorbeelden zijn, maar in ons geval zijn we samen ‘gelukkig’ dankzij de kinderen.

Ik verklaar me nader.

Ik ben gescheiden toen mijn kinderen (een supertweeling, een jongen en een meisje) zeven jaar oud waren. Intussen zijn ze zestien. Anderhalf jaar later begon ik een relatie met Chantal (met wie ik vier jaar later trouwde). Zij had toen een zoontje van anderhalf en een dochtertje van drie, intussen zijn ze negen en tien.

Toen mijn eerste vrouw en ik scheidden, maakten we één heel duidelijke afspraak: onze kinderen zouden hier nooit en in geen enkel geval onder lijden. Deze heel eenvoudige afspraak was de basis voor alle andere afspraken. Want alles is steeds te herleiden tot het welzijn van de kinderen. Hun mama en ik hebben dus nooit ruzie gemaakt, we houden elkaar van alles op de hoogte (de kinderen kunnen hier dus ook geen misbruik van maken), we hebben een goede onderlinge regeling en we kunnen hier flexibel van afwijken, indien nodig.
Dit is een eerste voorwaarde om een succes te kunnen maken van een nieuw gezin.

Maar een volgende, en nog veel belangrijkere, voorwaarde is: de kinderen moeten een nieuw gezin zien zitten. Je kunt als man en vrouw nog zoveel van elkaar houden, als de kinderen niet de nodige verdraagzaamheid en het nodige respect en begrip tonen voor de nieuwe mama/papa, broer/zus, vergeet je relatie en je nieuwe gezinnetje dan maar, het zal niet lukken.

Zonder te willen klinken als pleitbezorger voor gescheiden gezinnen, want dat ben ik absoluut niet, moet ik wel toegeven dat wij in de ideale situatie leven. We hebben twee dagen per week geen kinderen, we hebben twee dagen per week twee kinderen en we hebben drie dagen per week vier kinderen. En deze drie dagen is het gewoon feest. Dan is het huis lekker gezellig druk en de kinderen zijn gewoon – elke week opnieuw – zo blij om elkaar terug te zien.

Het is zeker niet aan mij om over andere situaties te oordelen en ik wijs niet graag met het vingertje. Maar ik kan het nu toch even niet laten om op te merken dat ik regelmatig ouders uit elkaar zie gaan die alleen maar met hun eigen gekrenkte trots en wraak bezig zijn en totaal geen rekening houden met hun kinderen. Erger nog, ze misbruiken hun kinderen voortdurend in hun ruzies of waar hun kinderen bij staan. Iedereen van ons kent dit soort afschuwelijke verhalen, evenzeer bij heel verstandige mensen. Maar ik laat het bij deze opmerking.

Ik wilde hier alleen maar gebruik maken van de mogelijkheid om de wereld te vertellen hoe dankbaar ik ben dat onze kinderen zo verdraagzaam en begripvol zijn, waardoor wij een heerlijk leven leiden, met veel liefde voor elkaar en veel respect en begrip voor de andere gezinnen waar onze kinderen eveneens deel van uitmaken.

Roel Vanmaele (1969) is CEO van een logistiek bedrijf en is getrouwd met Chantal. Samen hebben ze vier kinderen, tussen 9 en 16 jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: