het grote boekexperiment

Geluk is: je op elk moment kunnen openstellen voor een goed gevoel

arnedevet-118Een doel of niet?

Ik heb van jongs af aan een goed leven willen leiden. Dat betekende goede punten halen op school. Bij McKinsey & Company ging het om outstanding performance ratings. En het mogelijke succes of falen gaf steeds weer een boost om alles uit de kan te halen. Maar het was nerveuze energie. Pas toen ik bij McKinsey flauwviel en op de trap in elkaar zakte, kreeg ik iets in de gaten.

Een echte eyeopener was de bijna-niet-geboorte van onze eerste dochter. Ze had in de baarmoeder 95 procent van haar bloed verloren en was ten dode opgeschreven. Weken later kwam Emilie er toch door.

Ik stopte toen bij McKinsey, nam de verantwoordelijkheid voor Emilie op me en ging een PhD doen. Ik kwam meer in contact met emoties, met spirituele denkrichtingen. Een van de vragen die ik tegenkwam, was: what is my purpose?
Ik werd geraakt door denkers die stelden dat je geen purpose of levensdoel nodig hebt, dat je eigenlijk bijna niets nodig hebt, dat je gelukkig kunt zijn met gewoon zijn, dat er niets meer is in het leven dan ‘dit’. Maar deze gedachte ontnam me ook alle energie. Het had toch geen nut om iets na te streven, elke inspanning was nutteloos.

Ik had tijdens mijn PhD-periode kennisgemaakt met de goal literature en die suggereerde dat het veel productiever is als mensen een doel nastreven. Het geeft focus aan wat we doen, lezen, denken. Dat was gebaseerd op onderzoek bij duizenden mensen, met misschien wel de duidelijkste resultaten uit de hele psychologieliteratuur. Dat kon ik toch niet naast me neerleggen op basis van ietwat zweverige, spirituele verhalen…?

Een kleine doorbraak: ik ben me gaan realiseren dat mijn geluk volledig afhangt van hoe ik zelf interpreteer wat anderen doen en wat er om me heen gebeurt. Dat het geluk dus niet afhangt van externe factoren, maar van mijn interpretatie daarvan. Dat succes of falen altijd een eigen interpretatie is. Maar dat ik toch energie kan geven aan een mooie purpose.

Ik besef nu dat mijn geluk voortkomt uit het me elk moment kunnen openstellen voor een goed gevoel en me kunnen focussen op iets waarvan ik kan genieten. Het heeft te maken met vervelende gevoelens kunnen zien als een signaal dat er iets is om te onderzoeken, iets om me over te heroriënteren. Ik besef dat hoe ik die dingen doe de basis is voor mijn geluk.
Ik zie ook in dat het hebben van een doel niet nodig is om gelukkig te zijn, maar dat het wel aantrekkelijk is om je tijdsbesteding duidelijk op iets te richten. Ik wil een doel omdat ik erin geloof, niet omdat ik me slecht ga voelen als ik zou dreigen te falen.

Wat moet dan mijn doel zijn? De kernvraag is: wie wil ik helpen en waarmee?
Maar als ik er ben om anderen te helpen, dan is de precieze definitie van die purpose niet zo essentieel. Not so much at stake. Iedereen is mijn hulp waardig. Maximale productiviteit bereiken door een doel goed te kiezen is handig, maar niet superessentieel. Allemaal ook niet zo bepalend voor mijn geluk, want dat hangt af van hoe open ik ben om te genieten van het leven. Ik ben benieuwd naar de toekomst, misschien komt er nu wel een mooi levensdoel aan dat me helpt mijn energie echt te focussen. Zal ik er gelukkiger door worden? Ik verwacht van niet, maar ik laat me verrassen.

Arne de Vet (1972) geniet met Brigitte van hun Emilie, Alex en Marie. Hij helpt organisaties een nieuwe koers uit te zetten. arne.de.vet@gmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: