het grote boekexperiment

Het lot bestaat niet

Marie-RoseSchiemskyAdvies van een levensgenietster

Waarom overkomt mij dit? Is dit toeval? Sommige dingen gebeuren nu eenmaal of overkomen je gewoon. Ik verloor als tiener mijn broertje van vijf. Zijn lot? Mijn lot? Het lot van mijn ouders? Ik dacht niet zo, was boos en diep bedroefd. Waarom gebeurde dit? Ik was niet verbitterd, maar werd een vechter; iemand die het lot zou tarten. Mijn broertjes leven was zo kort geweest, dus genieten zou ik.

Als persfotografe had ik de gelegenheid om veel te reizen. In Afrika viel het mij op dat er iets ‘positiefs’ in de lucht hing; mensen genieten er van kleine dingen. Ik besefte dat we echt niet veel nodig hebben om gelukkig te zijn. Materieel kwam ik niets tekort, maar er ontbrak iets in mijn toenmalige relatie. Ik was echter niet sterk genoeg om knopen door te hakken en bleef vastgeroest, wou niet kwetsen. Jarenlang vluchtte ik in mijn job en genoot van de ontmoetingen met andere culturen en van mijn opgroeiende dochter. Mijn leven kabbelde voort.

Veertig jaar, kleine midlifecrisis? Ik ging voor een navelpiercing die na twee weken al werd verwijderd. Ik worstelde met een opgroeiende puberdochter, viel in een gat, het was nu of nooit. Er ontbrak iets wezenlijks; ik verlangde erg naar innerlijke rust. Waarschijnlijk straalde ik dit uit; ik kwam mijn huidige partner ‘toevallig’ tegen en alles kwam in een stroomversnelling. Een scheiding, opnieuw mama worden, bouwen, een nieuwe job, … Dit allemaal in een tijdspanne van acht jaar.

Ik ben nu bijna vijftig. Ik heb een grote dochter, een pracht van een jonge vrouw, afgestudeerd en gesetteld, en onze jongste dochter is een schat van een kind, zeer sociaal en leergierig. Mijn huidige relatie is oké: af en toe naast elkaar, maar stabiel.

Dat is mijn levenservaring tot op heden… Het lot? Bestaat niet, volgens mij. Alles wordt bepaald door hoe je in het leven staat, of je al dan niet in balans bent. Onevenwicht kan je ziek en onstabiel maken en evenwicht brengt stabiliteit en laat je groeien. Je straalt uit wat je voelt en je trekt ‘gelijkgestemden’ aan.

Pak aan wat je in je schoot wordt geworpen. Durf je intuïtie te volgen, wees niet bang voor het onbekende, kijk niet om en geniet van elk moment. Dit is het advies van een positieve, gezond-nieuwsgierige levensgenietster.

Marie-Rose Schiemsky (1963) is de trotse mama van Femke (1989) en Marie (2004), levensgezel van Philip (sportmonitor en gemeenteraadslid), paritair secretaris, vakbondsafgevaardigde, gepassioneerd fotografe en steeds klaar voor een nieuwe uitdaging. marie-rose.schiemsky@telenet.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: