het grote boekexperiment

Iedereen heeft talent

PeterDeLooseAls geld er niet toe deed

Ik ben tewerkgesteld in de banksector. Al 21 jaar ben ik gepassioneerd bezig met mijn job. Dag na dag zoek ik naar de beste oplossingen voor mijn cliënten. Ik probeer een gezond evenwicht te vinden tussen mijn job en mijn privéleven, en ik voelde me daar heel goed bij. Althans dat dacht ik. Tot ik de uiteenzetting zag van Luk Dewulf met als titel Help, mijn batterijen lopen leeg.

Deze uiteenzetting ging over de kansen op het krijgen van een burn-out, alsook over talenten. Na de uiteenzetting kwam ik tot de vaststelling dat ik het grootste gedeelte van mijn loopbaan nog nooit mijn talenten ten volle heb kunnen benutten. Komt daarbij nog dat ik ook andere collega’s, in mijn toenmalige rol als leidinggevende, te weinig de kans heb geboden om hun talenten te gebruiken, laat staan verder te ontwikkelen.
Ik zal het even illustreren aan de hand van een voorbeeld. Wanneer een bepaalde collega iets niet kan, is de eerste reactie: “We zullen hem of haar eens naar een opleiding sturen.” Terwijl een opleiding voor deze collega eigenlijk geen oplossing is, indien zijn gebrek geen verborgen talent inhoudt. Het is beter de sterke punten van een collega verder te laten ontwikkelen en de teams zo compatibel te maken dat iedereen zijn talent kan gebruiken. Ik heb hier voor mezelf enkele conclusies uit getrokken. Ik probeer nu namelijk een job te vinden waarin ik mijn talenten voor het grootste deel kan gebruiken.

Ik heb jaren veel energie verspeeld aan dingen die ik niet goed kon en waar ik geen genoegdoening in kon vinden. Dit zal me niet meer overkomen. Momenteel ben ik bezig met enkele projecten waarin ik een deel van mijn talenten ten volle kan gebruiken. Tegelijk ben ik binnen het bedrijf aan het solliciteren voor twee andere functies, die nog beter bij mijn talenten aansluiten.

Op YouTube staat er een filmpje met de titel What if money didn’t matter?. Een aanrader, het brengt je tot inzichten over je talenten en over hoe je leven er zou kunnen uitzien als je alléén voor je talenten zou gaan en niet voor het geld moest kiezen. Jammer genoeg zijn we niets zonder geld in onze maatschappij en blijft money something that matters …! Maar het is ideaal als we beide kunnen combineren.

Uit dit alles trek ik niet alleen een conclusie voor mijn eigen functioneren, maar ook voor de opvoeding van mijn kinderen. Oké, ze moeten een basisopleiding krijgen en ze moeten hiervoor slagen. Maar als ze eenmaal de overgang maken, hetzij naar universitaire studies, hetzij naar een professionele carrière, zal ik hen laten kiezen wat ze willen doen en wat het best aansluit bij hun talenten. Wat ik zeker niet wil, is hen pushen in een richting bepaald door mij of mijn echtgenote.

Ik wil mijn deel besluiten met de volgende twee slagzinnen die me heel nauw aan het hart liggen: ‘Ontplooi je talenten zodat je authentiek en waardevoller wordt voor je omgeving.’ En: ‘Iedereen heeft talent!’

Peter De Loose (1968) werkt in de banksector, is getrouwd en heeft drie kinderen van 16 tot 19 jaar. Hij heeft een toffe vriendenkring, waar hij veel belang aan hecht, en hij houdt van een spelletje poker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: