het grote boekexperiment

Ik ben mijn gedachten niet

HildeDeRaedtJe pense donc je suis?

Plaats en tijd: mijn eerste meditatieles, ik 45 jaar.
Voor het eerst in mijn leven deed ik echt moeite om dertig minuten onafgebroken stil rechtop te zitten.
De oefening: naar de stilte in jezelf gaan. Indien je dreigde af te dwalen met je gedachten, kon je wolkjes zetten rond die gedachten om ze vervolgens weg te laten drijven. In de ruimte rondom mij heerste rust, gedempt licht, sereniteit… Zen.
Binnenin mij… wolkjes??? Een overweldigende en onafgebroken stroom van wolkenvelden, tornado’s en stormen gevuld met gedachten. Gedachten, gedachten over die gedachten, herinneringen, plannen, vrolijke gedachten, verdrietige gedachten, zotte hypotheses, prettige fantasieën, oordelen, oordelen over de oordelen…

Wat een herrie!

Na de oefening kon ik maar één conclusie trekken: mijn hersenen denken in mij. Ik heb dit niet onder controle. Dit is een hoopje herrie zonder weerga!

Sinds die bewuste dertig minuten is er iets fundamenteels veranderd in me. Ik kan steeds vaker geamuseerd kijken naar hoe mijn denken denkt en glimlach breed om al die vaak zinloze herrie. Ik heb gedachten, maar ‘ben’ ze niet langer meer. Ze houden me niet meer gevangen.

Mijn nieuwe vrijheid: ik kies steeds meer welke gedachten als wolkjes voorbijdrijven en welke ik vasthoud om mee te nemen op mijn pad.

Hilde De Raedt (1966) is moeder van Noa, alsook Business coach en eeuwig geboeid door het ontwikkelingspad van de mens in arbeid. hildederaedt@gmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: