het grote boekexperiment

Investeer niet alleen tijd in je werk, maar ook in jezelf en je naasten

GunterDomKeerpunt in Utah

Toen ik enkele teksten las van mijn medeschrijvers voor dit bijzondere boek (bedankt, Bart!) viel mij op hoeveel emotie er in de mensen schuilt en hoe dit gerationaliseerd wordt en – vooral – verborgen door niets te laten merken. Je gevoelens op papier zetten is een bijzondere ervaring en is heilzaam. Ik had aanvankelijk een andere tekst voor ogen, maar ik heb ook gekozen voor het emotionele en de bijzondere kracht die dat kan teweegbrengen.

Zelf heb ik altijd een gelukkig, zorgeloos leven geleid. Weliswaar druk en misschien was ik al eens te veel workaholic en vooral te veel betrokken bij mijn werk. Het positieve is dat ik een mooi salaris heb en een bedrijfswagen, en daar dank ik mijn werkgever ook voor. Ik was altijd zeer ambitieus en heb dit ook kunnen waarmaken in mijn werk. Maar het ambitieus zijn brengt ook nadelen met zich mee: je kunt ‘hard’ worden voor de anderen, jezelf wegcijferen en weinig tijd overhouden voor ‘zachtere’ dingen.

Vorig jaar (augustus 2011) heb ik een zwaar ongeluk moeten meemaken. In Utah (Rocky Mountains, USA) ben ik wakker geworden in een ziekenhuis. Tijdens een – ogenschijnlijk – gemakkelijke bergwandeling ben ik gevallen en werd mijn schouder verbrijzeld. Ik had ook een hoofdwonde. De tweede gewaarwording was een week later in Gasthuisberg (UZ Leuven). Men had me overgebracht en ik werd wakker gemaakt door een anesthesist die me meldde dat hij me zou verdoven ;-). Vier weken heb ik doorgebracht in het ziekenhuis en zes maanden kreeg ik revalidatie.

Op zich is dit een triviaal gebeuren: het overkomt duizenden mensen. Maar als je het zelf meemaakt, kijk je er anders tegenaan. Gewoon het besef dat er – maar – zeven dagen uit je leven zijn verdwenen (door de morfine), laat je alles relativeren. En vooral ook het gevoel en de realiteit dat je je mobiliteit voor een gedeelte verloren bent.

Iedereen rondom jou kan iets negatiefs meemaken. Mijn boodschap aan allen die dit boek lezen, is dan ook om inlevingsvermogen te hebben en hen vooral de kans te geven om hun emoties te uiten en de tijd om er bovenop te komen. Onze maatschappij is immers aan het rationaliseren (of – nog onmenselijker? – aan het verstrengen) en laat vaak geen warmte meer toe.

Ik heb nu geleerd dat je effectief veel energie moet blijven investeren in je werk (ze betalen je er tenslotte voor), maar dat je ook evenveel energie in jezelf en je naasten moet steken. Dankzij die energie zullen zij je ook helpen en heb jij ook de motivatie om hen bij te staan in moeilijke momenten. Zelf heb ik me nu geëngageerd in verschillende sociale projecten (lesgeven, bestuurslid in twee vzw’s, …) en ik raad iedereen aan om dergelijke dingen te overwegen. Investeer meer tijd in en denk meer na over je leven. Denk out of the box en geniet.

Gunter Dom (1963) leeft als vrijgezel en psycholoog en heeft besloten veel te reizen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: