het grote boekexperiment

Laat de strijd met jezelf los

ColetteKleneEen aangekondigde verandering

De afgelopen twaalf jaar heb ik me ertoe gezet om aan mezelf te werken. Aan mijn persoonlijke en spirituele groei. Zoals het meestal in het leven gaat, was dat niet iets wat ik zomaar opeens besloot te gaan doen. Ik had in mijn leven een situatie, een reden nodig om tot een verandering, een inzicht en groei te kunnen komen. In mijn geval was dat het overlijden van mijn schoonmoeder. Dit gebeuren zal voor altijd op mijn netvlies gebrand staan. We waren in haar laatste momenten heel dicht naar elkaar toe gegroeid, alsof ze ineens ‘zag’ (vanuit een hoger bewustzijn) wie ik in wezen was.
Onze blikken kruisten elkaar en woorden waren niet meer nodig. Alles was gezegd, begrepen, vergeven en afgerond. Liefde, er bestond op dat moment alleen maar een overweldigend gevoel van liefde voor elkaar. Veel later leerde ik dat we tot dezelfde zielengroep behoren.

Dit liefdevolle moment draag ik voor altijd met me mee, want vanaf dat moment wist ik dat ik mijn leven moest omgooien, dat er een verandering moest plaatsvinden. Ik voelde instinctief aan dat ik anders héél ziek zou worden. Mijn schoonmoeder stierf aan kanker en ik begreep toen niet waarom deze gedachte in me opkwam. Wat ik wel snel begreep, was dat haar dood mijn leven gered heeft; haar geschenk aan mij was het inzicht dat het leven zo verschrikkelijk veel waard is en dat er in het mijne iets moest gebeuren.

Het is tot nu toe een heftige en tegelijkertijd prachtige reis geweest, waarbij ik me regelmatig heb afgevraagd waarom ik niet eerder heb ontdekt hoe waardevol het leven is, ondanks de soms zware obstakels.

De kern van alles wat ik tot nu toe heb mogen leren en inzien, is dat ik de strijd moest loslaten. Niet de strijd met de buitenwereld, zoals ik had gedacht, maar de strijd met mezelf. Het werd dan ook van wezenlijk belang om te gaan kijken naar wie ik in de kern was. Ik was mijn ouders, mijn school, mijn man, mijn omgeving en de maatschappij. Ik was alles wat er al die jaren aan goed bedoelde informatie ingestopt was. Een kameleon die op elk gewenst moment kon veranderen in de rol die op dat moment verwacht werd, beter gezegd: de rol die ik van mezelf verwachtte.

Nu begrijp ik dat ‘conflictsituaties’ alleen maar conflictsituaties zijn, omdat ik er zelf een conflict in stop. Als ik het ‘conflict’ er uithaal, blijft er alleen nog maar ‘situatie’ over. Als mensen mij bijvoorbeeld onaardig vinden, hoef ik eigenlijk mezelf maar drie vragen te stellen. ‘Wat zegt dit (wat deze persoon over me zegt) over mij?’, ‘Wat doet dit met mij?’ en ‘Is dit van mij of zegt de ander iets over zichzelf – en zo ja, kan ik het daar laten?’.
Door mezelf deze vragen te stellen, creëer ik gelijk de ruimte en de tijd om niet impulsief te reageren. Iets wat ik vroeger wel gedaan zou hebben, reageren vanuit mijn angst (om niet goed genoeg te zijn) of vanuit een automatisch verdedigingsmechanisme (dat ontstaat als je je leven lang kritiek krijgt). Dat is de innerlijke strijd: ben ik wel goed genoeg?
Ik weet nu dat ik goed genoeg ben, een persoon met goede en minder goede kwaliteiten. Ik durf nu naar de andere kant van de medaille te kijken. Als ik op die drie vragen een antwoord vind, en dat gaat tegenwoordig razend snel, kan ik de innerlijke strijd die het gegeven met zich meebrengt, ook loslaten.

Ik werk hier nog elke dag aan en bezie het als een reis, een reis waarbij ik steeds opnieuw probeer te genieten van het hier en nu, een reis met heftige, wonderlijk mooie en ontroerende momenten, waardoor ik nu, vijftig jaar jong, met heel mijn hart kan zeggen: ik lééf! In de wetenschap dat er achter alle zware, nare momenten altijd een geschenk ligt. Nu geniet ik meer dan ik ooit gedaan heb. Het leven wordt, met alles wat het me aanreikt, steeds mooier. Daarom niet altijd even makkelijk, maar wel intenser, dieper en vooral oprechter en liefdevoller. Ik wens je als lezer hetzelfde toe.

Colette Klene (1962) is de moeder van drie zonen. Ze houdt zich bezig met schrijven (artikels in een spiritueel blad), zingen (een cd uitgebracht in 2007) en ze gebruikt reiki, healing en holistische massage om als lichtwerker mensen te helpen en te begeleiden. colette.klene@gmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: