het grote boekexperiment

Stel jezelf de vraag… en luister

KatharinaMullenEen pertinente vraag

“Waarom ben je hier?”
De vraag stond in de overvolle ruimte en ik stond er middenin. Overvol was de ruimte met sigarettenrook, boeken, papieren en… Petri, professor etnologie in Keulen.
Ik ben hier op uw verzoek, had ik kunnen antwoorden. Maar voor een tweedejaars-studente zou dit onbeleefd zijn jegens een hooggeleerde heer op dat moment in Duitsland.

Warum sind Sie hier?” klonk het weer, want natuurlijk sprak Prof. Dr. Helmut Petri Duits en natuurlijk tutoyeerde hij mij niet. Tijdens het laatste jaar gym waren we voorbereid op Sie: gij zult ‘Siezen’ de rest van je leven, zelfs je naaste collega’s. Gelukkig zit er ook hartelijkheid in, maar voor een buitenstaander is het toch verbazingwekkend.

Het viel mij op dat hij het woord ‘hier’ met meer nadruk had uitgesproken. Bedoelde hij: ‘Waarom ben je midden in de zomer in Keulen?’ Begrijpelijk voor iemand, zoals Petri, die onderzoek had gedaan in de Zuidzee en Australië. Waarom gebruikte een aankomend vakgenote niet haar jeugdige energie om verre oorden te verkennen als er geen colleges waren? Goede vraag.
“Voor het andere vak dat ik studeer, bereid ik mij voor op examens, daarom ben ik hier”, zei ik, veronderstellend dat dit zou scoren als serieus te nemen antwoord en ik mocht vertrekken voor mijn echte prioriteiten.

“Waarom ben je hier?” klonk het weer. Nisch gut, geen reactie waard. Zijn secretaresse had mij geen vingerwijzing kunnen geven, want ze wist alleen: “Er is geen agenda.” Was dat een aanwijzing?

Dit schoot niet op en mijn gebrek aan tijd en geduld mocht ik zeker niet laten blijken. “Verzin iets”, zei een innerlijke stem. Deze keer had hij het woord ‘je’ met de meeste nadruk uitgesproken. Als het over mij ging,  dan had hij mogelijk antwoorden voor mij? Hij had immers beloofd contacten en literatuur te bezorgen, zodat ik mijn twee vakken kon integreren voor een specialisatie medische antropologie, het liefst met een aanbeveling voor een beurs.

Zag ik toepasselijke boektitels rondom hem? Zag ik een briefhoofd van een relevante universiteit? “Ik ben hier omdat u wellicht bronnen heeft voor mijn voorgenomen specialisatie in de medische antropologie.” Zou dit hem herinneren aan waarom ik er was? “Het antwoord ligt niet op mijn bureau”, beantwoordde hij mijn vorsende blik.

“Dit is geen gesprek. Waarom ben je hier?” Ik stond dus nog steeds met de vraag in de ruimte en hij maakte duidelijk dat ik daar alleen stond, de illusie van gesprek om zeep helpend. Nu begon ikzelf mij te vragen: “Waarom ben ik hier?” Als hij het niet wist en mijn suggestie geen relevante associatie gaf, waarom was ik dan hier?

In mijn innerlijke dialoog was een waarlijke kakofonie aan de gang. Hoe zou ik mij hieruit redden? Goede vraag. “Als je ’t niet weet, zoek het dan hogerop”, zei mijn grootmoeder. Hogerop? Kon ik dat ook nog anders zien dan een schietgebedje doen? Ook een goede vraag. Zou de belofte om terug te komen voor het antwoord redding bieden? In welke richting moest ik het antwoord zoeken? Hoe kon ik slagen voor deze vraag? Allemaal goede vragen. Blijkbaar vermurwde mijn ontredderde aanblik hem of deed hij er een schepje bovenop? “Er is trouwens geen goed antwoord.” Was er wel een antwoord, vroeg ik mij af. Nog een goede vraag.
“Ik weet het niet en zal erover nadenken”, zou dat redding bieden?

Verwonderd hoorde ik hem zeggen: “Voorbij het nadenken, Fräulein Müllen, volgende week – zelfde tijd.”

In die week en de jaren daarna tot op de dag van vandaag stel ik mij die vraag. Het antwoord verandert. Maar de kern blijft: mij de vraag te stellen: ‘Waarom ben ik hier?’ en dan luisteren.

Katharina Müllen zet zich in voor vitaliserend leiderschap in organisaties in de Benelux, aandachtig, vitaal en verbonden met partner, kinderen en kleinkinderen. De olijfgaarden van Italië en zeezeilen inspireren haar bij het geven van mindfulnessen compassietraining. katharina.mullen@winvitality.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: