het grote boekexperiment

Zonder passie geen actie

EricPassWe need fusion, not confusion

Door omstandigheden heeft een groot deel van mijn privé- en professioneel leven zich afgespeeld tussen het Westen en het Oosten. Tijdens mijn universiteitsstudies ben ik twee keer in Japan geweest en na mijn studies heb ik een halfjaar op het Belgisch Consulaat Generaal in Hong Kong gewerkt. Daarna heb ik in de 25 jaar die volgden in totaal negen jaar in Japan gewoond en ben ik in die periode minstens één tot twee maal per jaar op zakenreis geweest naar het land van de Rijzende Zon, alsook in verschillende andere landen van Azië. Ik heb voor een Japanse multinational in België gewerkt, alsook voor een Belgische multinational in zowel Japan als in België. Mijn zoon is made in Japan – geboren in Tokyo.

Deze intense ervaringen met een cultuur die totaal verschilt van de onze, hebben ongetwijfeld mijn zienswijze op het leven beïnvloed. Deze inzichten zou ik willen samenvatten in de slagzin: we need fusion, not confusion. In het Engels, omdat deze taal het best weergeeft wat ik wens te zeggen.
Wanneer we vandaag om ons heen kijken, zien we in heel wat voorbeelden hoezeer de wereld in verwarring is. Het klimaat, de politiek, de economie, de technologie en de sociale maatschappij: in al die domeinen zijn onzekerheid en verwarring troef. We kunnen spreken van een algemene staat van confusion. De overstap naar een situatie met minder verwarring, meer cohesie en meer coherentie houdt in dat de confusion plaats ruimt voor fusion.

Hoe we orde in die chaos, die verwarring, kunnen brengen, heb ik samengevat in een methode die ik The Fusion Way noem. The Fusion Way bestaat uit een zevental elementen: zes logische stappen, overgoten met één emotionele saus. Met andere woorden: intelligentie met emoties of passie met een logica.

Hierna volgt een korte omschrijving van elk van die zeven elementen:

1. Stap 1 [AS IS]: Beschrijf de huidige situatie. Wat is precies het probleem?
2. Stap 2 [VISION]: Beschrijf de ideale situatie. Onder welke omstandigheden zou je geen enkel probleem meer hebben?
3. Stap 3 [TO BE]: Beschrijf de realistische situatie waar je naartoe wilt streven. Hierin beschrijf je wat haalbaar is.
4. Stap 4 [THE GAP]: Beschrijf in een beknopte bewoording wat je moet doen om de ‘AS IS’-situatie om te buigen tot de ‘TO BE’-situatie. Dit is een soort slagzin om jouw actieplan te omschrijven.
5. Stap 5 [THE ACTIONS]: Lijst de actiepunten op die je dient te verwezenlijken om the gap (de kloof) te dichten. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn.
6. Stap 6 [THE ROADMAP]: Zet die actiepunten op een tijdsas. Definieer de prioriteiten onder die actiepunten en bepaal dan van wanneer tot wanneer je waaraan gaat werken.

Tot dusver de zes logische stappen. Maar om The Fusion Way te vervolledigen, dien je nog het zevende element toe te voegen. En dat is wat ik The Fusion Passion noem, stap 7. Het gaat hier om de emoties die je zelf kent op basis van eigen ervaringen of op basis van inspiratie uit de ervaringen en inzichten van anderen.
In het Engels klinkt dit weer iets mooier: inspire and be inspired. Die inspiratie kan uit boeken, teksten, gedichten, ontmoetingen, uitspraken of wijsheden van anderen komen. Waarom die Fusion Passion? Dit is uiteindelijk waar het verschil wordt gemaakt tussen een succesvolle implementatie en een puur conceptuele analyse. Zonder passie geen actie.
En daarmee is de kring rond – de ying-yang-beweging, die je vaak in het oosterse denken terugvindt.

Eric Pass (1963) is gehuwd en vader van twee dochters en één zoon. Hij werkt voor een Japanse multinational.  Wie meer wil weten over The Fusion Way die in zijn tekst belicht wordt, kan hem bereiken via epass7@hotmail.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: