het grote boekexperiment

Zwijgen is niet altijd goud

CarlaDierickDe zwaarte van de stilte

Lang geleden werd ik na een moeilijke bevalling geboren in een gezin met twee dove ouders en een zusje van bijna twee jaar. Misschien wou de stuitligging toen al aangeven dat het leven geen cadeau zou zijn. Ik was niet echt in een warm nest terechtgekomen en zonder het te beseffen werd dit de leidraad in mijn leven.
Zoals elk kind wou ik toen verbergen dat er bij ons thuis ernstige mishandelingen gebeurden, want ik had geleerd dat je als kind over je ouders en je familie geen slecht woord kon zeggen. Het is een gewoonte geworden die ik heb volgehouden, tot ik na jaren heb ontdekt dat vooral het zwijgen heel veel kwaad had veroorzaakt.
Als kind was ik heel vrolijk, want vader wou dat iedereen zag hoe goed we het hadden in ons gezin met dove ouders. Een attitude die ik niet meer kon loslaten. Maar op die manier werd nergens hulp geboden.

Wellicht omdat mijn gezin van oorsprong niet echt een warm nest was, ben ik vroeg gehuwd. Een huwelijk met een goede verstandhouding, maar tegelijkertijd weinig warmte. Op dat moment wist ik ook niet wat een liefdevol gezin inhield. Geen wonder dat het huwelijk na veertien jaar op de klippen liep. Iedereen schrok, want wij waren toch een droomkoppel! Al die jaren had ik immers verborgen gehouden waar het schoentje wrong. Ik had twee fijne kinderen en dat was de kroon op mijn huwelijk. Toch waren zij niet op de hoogte van de echte reden van onze scheiding.

Na de scheiding ben ik opnieuw gaan studeren en kon ik opklimmen van ‘ongeschoold’ tot ‘A1’ en ik genoot ervan. Overal werd ik bejubeld, omdat ik zoveel moed had om deze studies aan te vatten en ondertussen mijn kinderen op te voeden. Niemand wist dan ook hoe zwaar het was zonder de steun van ouders, zus of echtgenoot. Ook financieel had het zware gevolgen. Ik droeg het allemaal op mijn schouders en genoot van de belangstelling. Het was zelfs niet zo moeilijk om een leuke job te vinden en mijn gelukstory werd verder gezet.

Pas na de studieperiode van mijn kinderen zijn de problemen echt begonnen. Zij kozen radicaal voor hun vader en wilden totaal geen contact meer met hun moeder. Ze gingen volledig mee in zijn verhaal. De verhalen werden nooit door mij weerlegd, want zij hadden geen behoefte om de keerzijde te horen. Ze kwamen met een slotenmaker hun spullen halen en ik heb hen nooit meer gezien. Alhoewel ik hun gedrag niet goedkeurde, kon ik ook geen actie ondernemen om het onrecht te herstellen. Ik hoopte in stilte dat zij ooit tot het besef zouden komen dat hun moeder ook goede kwaliteiten had. Niets was minder waar. Ondertussen ben ik grootmoeder geworden, maar ook dat werd mij niet gemeld.

Verdriet is altijd een deel van mijn leven geweest, maar ik heb ontdekt dat iedereen zijn verhaal klaar heeft. Toch wordt vaak een oordeel geveld zonder de tegenpartij te horen. Jaren heb ik gezwegen en ik ontdek nu dat dit de reden is waarom mijn kruis zo zwaar is. Gelukkig heb ik geleerd dat er nog voldoende positieve krachten zijn die mij een boeiend leven bieden. Ik heb een partner die me kent zoals ik ben, maar vooral: ik durf nu ook de negatieve zaken aan het licht te brengen. Pas nu heb ik ontdekt welke creatieve krachten ik bezit en ik geniet ervan. Zo is tekenen een deel van mijn leven geworden. Het is tevens een manier om mijn innerlijke te bevrijden van alle opgekropte kwaadheid.
Mocht ik mijn leven opnieuw opstarten, dan zou ik wellicht veel vroeger mijn verhaal verteld hebben. Want ‘zwijgen is echt niet altijd goud’.

Carla Dierick (1961) is na een zware val in 2008 een echte levensgenieter geworden en houdt vooral van tekenen. Deze zomer trouwt ze na een relatie van achttien jaar met haar partner. Ze is ook oma van een fonkelende Sterre.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: