het grote boekexperiment

Faalangst: Over falen en doorfalen

Ik herinner me een studente piano die aan het conservatorium waar ik ooit studeerde, ter gelegenheid van haar examen één van de mooiste impromptu’s van Franz Schubert bracht en toen plots flauwviel…

Ze probeerde zich nog vast te klampen aan die glimmende zwarte vleugel, terwijl een ongewilde zwanenzang van een cluster noten producerend,

maar het ding was te glad, haar handen te nat… Daar lag ze dan naast de Steinway. Omdat ze ‘vergat te ademen’.

Maanden voordien zat ze al in de stress. In haar angst om te falen. Keel dichtgesnoerd… Naarmate het examen dichterbij kwam ging een simpele boterham er steeds moeilijker door.

Ze heeft Schubert lang niet meer aangeraakt. En Schubert kon haar evenmin nog raken…

Vaarwel ‘Schubert’…

Anderen brachten het er tijdens dat examen wel goed vanaf. Zoals ik bijvoorbeeld…

Dat lukte me toen omdat het mij ‘geen bal interesseerde’, dat is dan het andere uiterste.

Tenminste, daar leek het op. In mijn geval was het evengoed ‘vaarwel’…vaarwel eerwaarde jury… En ik hoorde ze maar complimenten geven terwijl ik dacht: ‘Zie jullie daar nu zitten, wie denken jullie dat jullie zijn om…’ Met andere woorden: arrogantie ten top.

Mijn middelvinger was er in gedachten steeds bij.

En zo bekeek ik ze ook.

En zo buisden ze mij ook, als het er op aankwam.

En gelijk hadden ze…

Want ik mocht dan wel wat talent hebben, maar ik was geen kunstenaar. Omdat ik geen angst bij mezelf toeliet maar in werkelijkheid één brok angst was…

Omgaan met faalangst is een soort discipline. Het is een kwestie van bang zijn om te falen, nederig zijn om te begrijpen en net arrogant genoeg zijn om losjes in de dingen te kunnen staan…

Jep, alledrie tegelijk.

Dat we kunnen ontwikkelen…

Op die onderstroom van angst is het in bepaalde situaties goed om die even te ‘proeven’, of alleszins de smaak er van te leren kennen.

Daardoor kunnen we ons ontwikkelen en door processen gaan. Het brengt ons ergens…

Als je veel last ondervindt van faalangst dan proef je niets anders meer. Dan worden kwesties zo zwart-wit als de toetsen van een concertpiano.

Of je nu spreekt over tennissen, vrouwen versieren, een praatje maken met onbekenden, een onderneming starten, of solliciteren.

We worden dan ‘ware toekomstvoorspellers’, zoals we die op tv zien waar je een betaal-sms naar kan sturen. We kijken daar wel met ongeloof naar, maar we vergeten dat we op sommige momenten zelf zo in elkaar steken:

‘Op 7 juni om 14u30 zal jij voor iedereen voor schut staan’
Zal ik nog een kaart voor je trekken? Stuur dan gauw een SMS naar 4031!

Faalangst ervaren is een oefening in grijswaarden.

Een boterham proberen door te slikken tijdens moeilijke momenten met een beetje boter van gezonde arrogantie erop, en een oefening in wat losjes in jezelf staan zonder arrogant te worden.

Voor de ene is het goed om te oefenen door één van de schalen van die weegschaal helemaal in te duwen. Voor de andere is het net zinvol om de gewichten en de wijzer scherp in de gaten te houden.

Diep in jezelf kruipen… Iets wat ik vergat.

Moest ik het gedaan hebben dan zou ik gevoeld hebben dat mijn passie mij wél een bal interesseerde en mijn middelvinger in feite FAALANGST was.

Zo had mijn medestudente gefaald en had ik doorgefaald. Het zware gewicht van mijn afweer-strategieën waar ik mezelf niet van bewust was deed me uiteindelijk door de bodem van ‘het falen zelf’ zakken …

Met piano en al.

Er zijn van die dingen die je je soms pas veel later realiseert…

Wat het flauwgevallen meisje heeft geleerd uit haar nachtmerrie: veel!

Ze is nu pianiste die recitals speelt. Het publiek hoort bij haar niet alleen Schubert, maar vooral haar persoonlijkheid. Haar identiteit die doorklinkt in elke noot.

Want ze heeft écht leren ademen…

En laat het dat laatste zijn waar mensen een kaartje voor kopen.

We zijn nog goeie vrienden en we lachen soms nog met haar voorval. En we lachen met mijn arrogantie. En we luisteren naar Franz Schubert. Een man met een bewogen leven die schreef over angst en over nachtmerries.

Erwin Bogaert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: