het grote boekexperiment

Het gras is niet noodzakelijk groener aan de andere kant van de heuvel

MeldingGeenEindredactie“Er is een interessante vacature in het noorden van Engeland” wist mijn man te vertellen ergens in 1998 . Hij stond op het punt om af te studeren als orthopedist toen bleek dat er geen of weinig werkplaatsen beschikbaar waren in Antwerpen en omgeving, noch in de rest van Vlaanderen. Het was een mededeling die me niet afschrikte, maar evenmin onmiddellijk aansprak. Ik werkte op dat moment als marketing manager in een uitgeverij en deed dit met veel voldoening . Ik hield van ons rijhuis in Edegem en wist dat onze kinderen enorm genoten van de tijd die ze doorbrachten met hun grootouders en de rest van de familie.

Aan de andere kant besefte ik dat werkvoldoening ook voor Hans een belangrijk element was om zich gelukkig te voelen. De opleidingsjaren waren erg zwaar geweest en het vooruitzicht dat Hans zich professioneel zou kunnen uitleven in het orthopedisch deelgebied dat hem het meeste aansprak én dat hij meer tijd met mezelf en de kinderen zou kunnen doorbrengen, had zeker zijn charme.

We wisten dat in het buitenland wonen geen probleem voor ons was nadat we Hans’ voorlaatste opleidingsjaar in Zuid-Afrika hadden doorgebracht en we daar een absoluut fantastische tijd hadden gehad. Maar we wisten toen dat we na tien maanden zouden terugkomen: zou het buitenland nog altijd even aantrekkelijk zijn met het vooruitzicht er voor de rest van ons leven te blijven?

Na lang wikken en wegen besloten we de sprong te wagen. We zouden immers nog altijd kunnen terugkomen mocht het niét lukken en beseften dat het ons altijd zou spijten mochten we de uitdaging aan ons laten voorbijgaan.

Emigreren is wellicht één van de moeilijkste dingen die ik gedaan heb in mijn leven. Die eerste jaren misten we onze families en vooral ook onze vrienden die ons al zo lang kenden en weinig woorden nodig hadden om te weten hoe het met ons ging, vrienden met wie we een geschiedenis deelden. We moesten ons aanpassen aan zoveel nieuwe gebruiken, de Britse manier van handelen en denken, het constant moeten spreken in een andere taal. Het was vreemd om onze kinderen te zien “ver-engelsen”, om hen kinderliedjes in het Engels te horen zingen en te merken hoe ze alles leerden over de Tudors, maar niet vertrouwd waren met de Belgische geschiedenis.

Maar ondertussen zijn we 13 jaar verder en komen we niet meer terug. Ook hier hebben we nu een fantastische vriendengroep met wie we een verleden delen en we wonen in een prachtig gedeelte van Engeland. De bezoeken aan België zijn telkens een feest en onze families en Belgische vrienden maken graag gebruik van onze gastvrijheid hier. Onze kinderen hebben hier hun leven uitgebouwd, voelen zich gelukkig, vonden hier hun eerste lief en beschouwen zichzelf als half Brits, half Vlaams.

Wat de afgelopen jaren me echter hebben doen inzien is dat geluk alles te maken heeft met moeite doen, met tevreden zijn, en hoe prachtig Liesbeth List het ook wist te zingen, het gras is niet altijd groener aan de andere kant van de heuvel. Wie onder zijn voeten kijkt, zal moeten vaststellen hoeveel groen gras er te vinden is. Geluk heeft niet te maken met waar je woont (althans niet in onze veilige en rijke Westerse wereld), maar hoe tevreden je bent met wat je hebt.

Ik voel me erg gelukkig hier en kijk ernaar uit om mijn oude dag hier te slijten. Maar ik denk niet dat ik me ongelukkiger zou gevoeld hebben, mochten we in België gebleven zijn want mijn geluk ligt vooral in het gezin dat ik rond me heb en “wherever they lay their head, that’s my home…”.

(PS: Ik woon in Rimington, in de prachtige Yorkshire Dales met Hans en onze drie kinderen Kaat (19), Hannah (16) en Stijn (14). Ik werk als Practice Manager voor de privé-praktijk van Hans.)

Belle De Becker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: