het grote boekexperiment

Ik ben een lastig kind

MeldingGeenEindredactieIk ben een lastig kind.

Ik ben al 62 en toch nog steeds een “lastig kind”.

Ik ben vandaag fier op de titel “lastig kind” die ik opgeplakt kreeg toen ik ongeveer 12 was. Het is toen ik zowat 12 was, dat ik in alle ernst besloot om niet volwassen te worden. Dat is me aardig gelukt! Natuurlijk ben ik wél opgegroeid en ouder geworden, mijn haar kwijtgespeeld en rimpels gaan groeien.

Ik heb steevast geweigerd een volwassene te worden die zich het recht toeëigent een kind, dat een volwassene niet wil of kan begrijpen, te bestempelen als “lastig”.

Volwassenen vinden het nodig eenvoudige zaken die je als kind onmiddellijk kan aanvoelen zo warrig ingewikkeld te maken om toch maar te voldoen aan een hele reeks van nutteloze regeltjes van mensen die nog minder willen of kunnen begrijpen: familieleden, buren, collega’s, leerkrachten, geestelijken en ga zo maar door.

Als “lastig kind” sta je daar dan, alleen. Geen enkele van die volwassenen die de tijd neemt om naar het kind te luisteren, terwijl ze wél eisen dat naar hén geluisterd wordt.

Ik wil dus geen volwassene worden, want ik wil luisteren. Ik heb geleerd dat als ik lang genoeg luister, ik begrijp. Als ik begrijp, en pas dan, mag ik helpen.

Ik luister liever, dan ik praat. Als ik praat vind ik het fijn dat je tijd neemt om te luisteren. Ik ben een “lastig kind”. Ik hou van “lastige kinderen”, hun ideeën brengen leven in de brouwerij … als je luistert.

Mijn naam is Jan Camus. Ik ben hypersensitief, lastig kind en therapeut. Ik help en ondersteun lastige kinderen therapeutisch door hen eerst en vooral zichzelf te laten zijn. Als ze willen praten, dan doen ze dat. Als ze (nog) niet willen praten, dan is dat ook goed. Praten als je niks te zeggen hebt, is dom, echt iets voor (lastige) volwassenen.

Jan Camus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: