het grote boekexperiment

Je moet niet noodzakelijk veel bereikt hebben om iemand te zijn

MeldingGeenEindredactieIk denk dat ze 25 is, het meisje aan de kassa in de supermarkt op de hoek waar ik regelmatig kom…

Ik ken haar niet.
Maar ik ‘voel’ haar wel…
Omdat ik in haar een stukje van mezelf herken: te jong volwassen geworden en net als ik ergens onderweg in dat jonge leven van haar, ervan overtuigd geraakt dat ze niet goed genoeg is, dat er nog veel aan haar verbeterd moet worden, …

Ze kijkt nooit op, het meisje aan de kassa. Niet naar mij, ook niet naar andere klanten. Haar witgeverfde haar onzorgvuldig in een staartje bijeengebonden, haar nagels in een neonkleurtje, haar ogen gericht op haar kassa of op een punt in de winkel. Over de hoofden van de wachtenden heen. Nochtans mooie lichtblauwe ogen, maar droevig en teleurgesteld. In het leven, in zichzelf.

Ik stond niet aan de kassa 15 jaar geleden, wel aan de assemblageband in één van de vele fabrieken in de Gentse kanaalzone. En in het weekend achter de toog of in de zaal van één van de vele horecazaken in het hartje van Gent. Net als haar was ook ik ervan overtuigd dat ik niet goed genoeg was. En daarom werkte ik.
En ik werkte hard, want ik had geen hoger diploma behaald en dat moest ik compenseren, wilde ik iets bereiken in het leven.

Maar wat wilde ik eigenlijk bereiken in mijn leven? Dat wist ik niet…
Ik had een beeld van mezelf opgehangen, waarvan ik dacht dat anderen dat beeld graag zouden zien. In de blinde veronderstelling dat ik door de liefde en vriendschap die ik dan kreeg, gelukkig zou worden.

Maar ik werd het niet…

Tot ik mezelf geleidelijk aan heb leren kennen. Door opleidingen te volgen in het volwassenenonderwijs, door boeken te lezen, door zelf op ontdekking te durven gaan, keuzes te durven maken, te springen. Telkens met nieuwe inzichten, nieuwe mensen, nieuwe perspectieven…

Sommige ‘vrienden’ van vroeger zijn afgehaakt, stopten met me ‘graag te zien’ want ik was veranderd, had het ‘hoog in mijn bol’ gekregen…

Eigenlijk heb ik de afgelopen 15 jaar geleerd om geleidelijk aan van mezelf te leren houden, ik heb leren luisteren naar mezelf. Ik ben mezelf aan het worden sinds ik 25 werd.

En nog altijd ben ik onderweg.

Haastig omdat ik tijd wil inhalen. Gulzig omdat er veel te proeven valt. Ongeduldig omdat er geen tijd te verliezen is, want ik ben al 25 jaar kwijt, denk ik soms…

Wat ik geleerd heb – tijdens de reis die ik de afgelopen 38 jaar afgelegd heb is – dat je niet noodzakelijk eerst veel bereikt moet hebben om iemand te kunnen zijn, om gelukkig te zijn.

Alleen, dat is niet voor iedereen zo gemakkelijk om van jezelf te leren houden, om te ontdekken wie je echt bent, wat je wil, wat je kan en wat je nodig hebt.
Het is niet makkelijk als je geen netwerk hebt, geen mensen die in je geloven en die je steunen, bij wie je echt jezelf kan zijn.

Daar gaat leiderschap voor mij ook over overigens.
Weten wie je bent, wat je wil, wat je kan, van jezelf leren houden met je sterktes én je zwaktes.

Er zit een leider in ieder van ons. En dan bedoel ik niet ‘de baas’ of ‘de manager,’ want dat is iets helemaal anders. Ik bedoel de leider die richting kan geven aan zijn of haar leven in werk én daarbuiten. Iedereen is in minstens één iets net iets beter dan de rest. Het is kwestie van dat te ontdekken en daar tijd voor te nemen.

Elke keer als ik het meisje aan de kassa zie, is het alsof ik in de spiegel van mijn verleden kijk. En ik betrap mezelf erop dat als ik thuiskom, vlak naast die supermarkt, dat ik op zoek ga naar mijn reflectie in de vensters van mijn huis. Mijn thuis, bij mijn man en mijn 2 kinderen. Waar ik amper 15 jaar geleden nooit had durven van dromen…

Lesley Arens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: