het grote boekexperiment

Echt luisteren is de ander als gelijkwaardige gesprekspartner zien

FrankVandevoordeWaarom? Daarom

Tijdens mijn loopbaan heb ik regelmatig de vergelijking gemaakt tussen opvoeden en managen. Laat mij één voorbeeld toelichten, waar ik veel uit heb geleerd en dat de parallel tussen beide voor mij mooi illustreert.

Toen onze dochters klein waren en iets uitspookten wat niet door de beugel kon, was mijn reflex om te proberen begrijpen hoe het kwam dat ze dit deden. Door hun motieven te begrijpen en die dan te weerleggen, dacht ik dat ze iets zouden leren en het bijgevolg niet meer zouden doen.
Op mijn vraag waarom, kwam hun antwoord steeds snel en – voor mij als volwassene – ondoordacht: daarom! Mijn reactie was steevast dezelfde: “Daarom is geen antwoord.” Ze hadden het niet altijd gemakkelijk om een uitleg te geven voor hun gedrag en geregeld moest ik aandringen en blijven luisteren om het toch te begrijpen.
Het heeft even geduurd, maar met de tijd kreeg ik steeds vaker een gepast antwoord dat steeds beter klonk.

De jaren gingen voorbij en mijn dochters werden tieners. Elk met hun persoonlijkheid en eigenheid. Door mijn beroep in binnen- en buitenland had ik het behoorlijk druk en moest ik veel en snel beslissingen nemen voor het bedrijf. Daar was ik tenslotte manager en bedrijfsleider voor (dat dacht ik toen toch).
Op een dag kwam ik thuis en vroeg een van onze dochters mij naar een reden voor een bepaalde beslissing die invloed op haar had: “Papa, waarom…” Ik herinner me de eigenlijke vraag niet meer, maar mijn spontane, rechtuit en met een zekere autoriteit uitgesproken antwoord was: “Daarom.”
Beide dochters antwoordden tegelijk: “Daarom is geen antwoord!” Gelukkig drong het signaal dat ze me gaven meteen tot me door. Ik paste niet meer toe wat ik had gepredikt. Ik luisterde niet meer naar hun argumenten, want ik nam geen tijd. Onze dochters waren nu groot en spraken mij geregeld tegen. Ze hadden gelijk dat te doen.

Na dat incident heb ik opnieuw tijd moeten nemen om te luisteren, echte aandacht te schenken, te leren begrijpen wat hun motieven en drijfveren waren. Ze wilden onder andere medezeggenschap over hun eigen leven.

Bij de opstart van het bedrijf waar ik toen verantwoordelijk voor was, had ik goed geluisterd naar de klanten en de medewerkers. Blijkbaar met succes, want het bedrijf kende een mooie groei. Ik dacht dat ik als manager niet slecht bezig was en dat mijn collega’s tevreden waren, aangezien ik naar eigen aanvoelen toch een erg humane approach had in een succesvolle onderneming.
Tot ik op een dag de mening van een van onze managers vroeg over een bepaalde beslissing. Ze was een collega van het eerste uur en had nu zelf de  verantwoordelijkheid over een aantal teams. Ze sprak mij altijd zeer direct, maar respectvol aan. Ditmaal antwoordde ze, niet negatief bedoeld, maar met overtuiging en vaste stem: “Frank, ik wil je wel antwoorden, maar of ik nu mijn gedachte uitspreek of niet, ik ken je, je besluit staat allang vast. En wat ik nu ook zeg, zal daar nog weinig aan veranderen.” Daarom…

Ik heb de dame in kwestie later bedankt voor haar wake-up call.
Net zoals thuis luisterde ik ook op het werk niet goed meer. Vergat ik waarom de onderneming groeide, zag ik over het hoofd dat ook mijn collega’s meer ervaring hadden opgedaan en goed waren in hun job. Een functie die ook van hen verwachtte dat ze beslissingen namen. Hun motieven en drijfveren waren ook veranderd. Echte inspraak was hun verwachting.

Het inzicht dat ik gehaald heb uit beide gebeurtenissen hebben mij als mens, vader en manager echt geholpen. Iedereen verdient een duidelijk antwoord op zijn/haar vraag. Echt luisteren betekent dat je diegene die de vraag stelt als een gelijkwaardige partner behandelt en dat je, onder andere, bereid bent van gedachte te veranderen na het gesprek.

Pas ik dit nu elke dag en overal toe? Ik probeer het, maar ik kan veel beter. Waarom? Ach… daarom!

Frank Vande Voorde (1957) is ondernemer, heeft een gespecialiseerd
wervings- en selectiekantoor, is onafhankelijke bestuurder en coach. Samen met
Gina heeft hij twee dochters en kan hij echt genieten van dat moment ‘anders zijn’
op zijn Harley. frankvandevoorde@telenet.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: