het grote boekexperiment

Volg je hart met zachte kracht

SabineVanMeenenMijn weg

Ik had het ‘geluk’ om in een heel druk ondernemersgezin geboren te worden. Lekker veel stress, altijd snel & rap, geen tijd en aandacht voor de kleine dingen des levens. Gedrevenheid en een groot verantwoordelijkheidsgevoel werden mij met de paplepel ingegeven. Ik groeide op als een introvert en verlegen kind. Pesterijen op school en moeilijkheden thuis zorgden ervoor dat ik een dikke muur om me heen bouwde.

Toen ik veertien was, koos ik een andere school. Vluchten van de problemen, weg van de pesterijen. Ik miste een warm nest en vond dit op internaat. Als een echte rebel lapte ik elke regel aan mijn laars. In de belangstelling staan werd mijn motto. De strafstudies en kritieken (k)raakten me niet. Mijn muur was flink dik geworden.

Ik mocht op kot op voorwaarde dat ik de studierichting volgde die mijn ouders voor me kozen. De uitgaansbuurt versleet ik, maar de studieboeken bleven gloednieuw. Na zes maanden hield ik het voor bekeken. Boekhouden en bedrijfsbeheer om later de zaak over te nemen was niet echt mijn dada. Ik betaalde netjes mijn verloren jaar terug.

Ik was negentien en belandde toch in de familiezaak, waar ik leiding kreeg over acht mensen. Zonder diploma was ik niets waard, maakte ik mezelf wijs, dus had ik geen andere optie. Ik werd letterlijk voor de leeuwen gegooid. ‘Moest’ me bewijzen. Best eng, maar ik probeerde vooral niet te tonen dat ik bang was. En het lukte. Ik doorliep alle afdelingen. Deze opgedane kennis en ervaring werd dé basis van mijn verdere levensschool.

Maar diep vanbinnen knaagde er iets. Toen al kampte ik met slaapproblemen. Het waren de eerste signalen dat ik niet naar mezelf luisterde. Ik werkte heel hard om iedereen tevreden te stellen.
Kort daarop leerde ik mijn man kennen. We trouwden, bouwden en werkten meer dan fulltime. Tussenin beviel ik van onze twee kinderen. Een weekje bevallingsrust zou volstaan. Ik was toch zo onmisbaar, hè?

En zo bouwde ik in mijn hoofd gedachtekronkels die voor mij mijn waarheid werden. Jaren verstreken. Het innerlijk ongenoegen groeide. Ik werd kortaf, lachte minder, kropte mijn emoties op. Boosheid slikte ik in. En huilen was toch niet professioneel?

Mijn ouders stelden me voor om de zaak over te nemen. Deze keer paste ik. Ook al was dat als 29-jarige een moeilijke beslissing. Maar diep vanbinnen wist ik dat dit niet mijn weg was. En eindelijk was ik bereid om naar mijn innerlijke stemmetje te luisteren.

Ik viel in een gat en kreeg een burn-out cadeau. Ik was compleet op en belandde in het ziekenhuis. Jarenlang op automatische piloot functioneren had zijn tol geëist.
Dit werd dé ommekeer in mijn leven.

Ik ging bewuster leven. Dat begon met op mijn ademhaling te letten. Mezelf fysiek aan te voelen. Emoties te leren uiten. Mijn ontdekkingstocht binnen de wereld van de persoonlijke ontwikkeling startte en hield nooit meer op. Het werd mijn passie. Wat was echt belangrijk in mijn leven? Waar wou ik naartoe? En waarom?
Ik wou genieten en werk doen dat ik graag doe. Maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Pas na honderden sollicitatiebrieven vond ik werk; ze eisten een hoger diploma in plaats van opgedane werkervaring. En al die afwijzingen hadden mijn zelfvertrouwen een ferme deuk gegeven. Maar dat was niet het enige obstakel. Er kwamen er nog. Brand, inbraak, ziekte, ontslag, … Toch wist ik bij elke tegenslag mijn innerlijke kracht naar boven te halen. Ik zette door.

In 2005 werd ik zelfstandige. Na bijkomende opleidingen werd ik coach voor ondernemers. Mijn missie is ondernemers begeleiden, zodat ze naast ambitieus ondernemen ook genieten van elk moment in hun leven.

Ik ben iedereen die ik op mijn levenspad tegenkwam, die me een hart onder de riem stak, erg dankbaar. Mijn ouders leerden me het ondernemerschap, de discipline, het doorzetten en het lef om je idee in de wereld te zetten. Ik vond mijn weg. Dankzij mijn levenslessen kan ik mijn ‘ding’ nu met liefde doen.
‘Luister naar je hart’ en ‘ware kracht zit in zachtheid’ zijn mijn grootste inzichten.

De twee belangrijke dagen in je leven zijn de dag dat je geboren wordt en de dag dat je ontdekt waarom.

Sabine van Meenen (1970) is getrouwd en mama van twee fijne pubers. Ze werkt als OndernemersCoach. Haar passie is ‘de groeimogelijkheid van de mens’. Ze geniet van haar gezin & haar werk, boeiende babbels, boeken, natuur, reizen, schilderen, fotografie,… http://www.sabinevanmeenen.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: