het grote boekexperiment

‘Steeds meer’ is voorbijgestreefd

FrancisDepuydtRe-balancing The Force

Omdat ik een beetje een ‘diesel’ ben – ik kom traag op gang en pas laat tot inzichten – heeft het een paar jaar geduurd vooraleer ik inzag dat ik iets moest doen aan de balans tussen mijn werk en privéleven.

Van kinds af aan werd me ingelepeld dat ik het ver zou en moest brengen, omdat ik daarvoor de capaciteiten had. Op het kaartje van mijn plechtige communie stond de leuze: ‘Als je droomt, droom groot’. Primus perpetuus op school, burgerlijk ingenieur, doctoraat met grootste onderscheiding, manager bij een groot telecombedrijf, enzovoort. Een traditioneel carrièrepad, omhoog in een groot bedrijf, op naar meer en groter en belangrijker.

Ook van kinds af aan, echter, is bij mij de interesse voor kunst en cultuur ‘ingezaaid’ geweest, vooral door mijn moeder. Dat zaad is beginnen te kiemen tijdens mijn studies aan de universiteit, waar ik bijna meer met newwavemuziek en aanverwante undergroundkunstenaarscollectieven bezig was dan met mijn studies. Mijn medestudenten vonden mij een ‘rare’, een ‘buitenbeentje’ – en zo voelde ik mezelf ook.

Na gedurende tien jaar in een traditionele loopbaan bij dat telecombedrijf gewerkt te hebben, kreeg ik plots de gelegenheid om deel te nemen aan een executive management training, off-site ergens in een kasteel in de Ardennen. Daar werd ik door de coaches gestimuleerd om een vernieuwend voorstel te doen, volledig out of the box en out of the ordinary. Zo’n kans! Ik heb daar samen met een paar vrienden/collega’s een creativiteitsproject uitgewerkt, door en voor de werknemers, met als doel om via artistieke zelfexpressie aan passie en verbondenheid te werken. We kregen direct steun voor mijn initiatief en zes maanden later waren we up and running. Beloond met een Group Award in 2006.

Het is daar dat de vonk is overgeslagen. Daar heb ik vastgesteld dat de creatieve kant van mezelf te weinig ruimte kreeg, omdat mijn werk te veel plaats innam. The Force was not balanced. Ik maakte zo graag muziek, maar had er de tijd niet meer voor.

In de periode 2006-2009 was The Force nog altijd niet in evenwicht. Ik evalueerde rondom mij de bezigheden en drijfveren van managers uit het hoger kader en kwam tot het inzicht dat ik niet uit het juiste hout gesneden ben voor die wereld. Ik ben niet competitief (als ik tennis speel, is het niet om te winnen maar om coole slagen te maken), ik ben creatief. Macht zegt me niets.

Bij een volgende herorganisatie binnen het bedrijf heb ik de beslissing genomen om niet te gaan voor die open directeursjob, maar om op mijn huidige niveau te blijven en een bijberoep in de creatieve sector te beginnen. In 2010 heb ik mijn eigen muziekproductiebedrijfje opgericht en heb ik me als muziekproducer in bijberoep gelanceerd. The Force re-balanced.

Sindsdien ben ik niet meer bezig met ‘hoger’ en ‘meer’, maar met ‘beter’ en ‘nieuw’ en ‘frisser’. Bij het lezen van het boek Welvaart zonder groei van de economist Tim Jackson vond ik overigens confirmatie van mijn gevoel dat het nastreven van ‘meer’ en ‘groei’ een voorbijgestreefd doel is. De natuurlijke voorraden van onze planeet geraken op en ‘meer’ draagt niet bij tot meer geluk.

Francis Depuydt (1965) is burgerlijk ingenieur (PhD) en leeft voor creatie – nieuwe inzichten, processen en producten in de ICT in zijn professionele leven en als muziekproducer in zijn vrije tijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: